La Voz de la Garnacha

by Shopify API

La voz de la garnacha

Garnacha oftewel Grenache is één van de meest geplante druivensoorten in de wijnwereld.

Je vindt Grenache ook in de Rhône en de Franse grensregio’s met Spanje. De roots van Garnacha liggen in Aragon, en zijn geschiedenis is dus ook gelinkt aan die van het beroemde middeleeuwse koninkrijk. Zo vond Garnacha onder de vlag van de kroon van Aragon ook een thuis in Sardinië, waar het niet Garnacha maar Cannonau heet. De Italianen zouden de Italianen niet zijn als ze niet claimden dat de uitwisseling omgekeerd gebeurde en Cannonau eerst was. Wie zal het zeggen, wij vinden ze allebei lekker.

De Garnacha familie is erg uitgebreid. Je hebt witte, rode en grijze Grenache. Het is een heel versatiele druif, want je kan er stille rode, witte en rosé wijn mee maken, je vindt ze in zoete of heel droge varianten en het is ook een toegestane druif in Cava.

In Frankrijk wordt Grenache geblend met Syrah, Carignan of Cinsaut, maar de Spanjaarden laten deze pittige druif vaak de hoofdrol spelen en specialiseren zich in monocépages. Nobody puts Grenache in the corner, want de illustere Châteauneuf-du-Pape wijnen zijn voornamelijk Grenache-gedreven blends waarbij vaak meer dan 80% van de samenstelling Grenache is.

Garnacha houdt van een droog klimaat. Zijn dikke houten bladerdak beschermt hem tegen de stevige Mistral-winden in de Rhône en de Cierzo die door Aragon waait en de wijngaarden op die manier gezond houdt. Garnacha hangt graag lang aan de wijngaard en wordt meestal laat geoogst. Zijn late rijptijd betekent dat de suikers veel tijd hebben om te ontwikkelen en dat Garnacha best stevige alcoholpercentages kan hebben, maar ook dat aroma’s veel tijd krijgen om zich mooi te ontwikkelen.

Grenache staat bekend om zijn aroma’s van rood fruit, kersen, besjes en heeft ook altijd een beetje peper in zijn gat. Witte peper om precies te zijn. Hoe ouder de wijngaarden, hoe geconcentreerder de wijn kan zijn. De donkere Priorat wijnen zijn daar een mooi voorbeeld van.

De laatste 20 jaar heeft Garnacha de harten van de wijnwereld herovered en heeft het regio’s zoals Monsant, Calatayud, Priorat en Couliure, en Banyuls in het zuiden van Frankrijk terug op de kaart gezet. Deze regio’s hebben bewezen dat Garnacha niet alleen geconcentreerd, maar ook uitermate elegant kan zijn.