Schatjes van Syrahtjes

by Shopify API

Schatjes van syrahtjes

Laten we meteen iets van tafel vegen. Syrah en Shiraz is hetzelfde. Shiraz is de naam voor Syrah die vooral in de Nieuwe Wereld gebruikt wordt. Toen Syrah in Australië belandde vanuit zijn geboortestreek in de noordelijke Rhône, noemden de Aussie wijnmakers het Shi-raz. Waarom? Omdat hun Frans slecht was? Of misschien gewoon omdat Australiërs woorden wel vaker sappiger doen klinken.

Sindsdien worden de verschillende benamingen wel gebruikt om een stijlverschil aan te geven. Zo zullen wijnmakers een Shiraz in een Rhône-stijl, ‘Syrah’ noemen. Vaak zijn deze wijnen spannender van structuur en komen ze uit een koeler klimaat waardoor ze kruidiger en minder fruit-gedreven zijn dan de gezellige en volronde Shiraz uit een warmer klimaat. 

SYRAH - SHIRAZ IN ZUID-AFRIKA

Syrah is héél donker in kleur. Nog donkerder dan Cabernet Sauvignon. Het heeft stevige tannines en is volrond en zwaar in de mond, maar wel met een fluwelige textuur. Je vindt typisch heel kruidige aroma’s zoals tabak, peper en gerookt vlees. Natuurlijk ook veel rode en zwarte besjes. Het is de ideale wijn bij vlees, maar versatiel genoeg om het met alles wat je lekker vindt te pairen. Makkelijk!

Syrah ging al in de 17de eeuw aan wal in de Kaap, maar wordt pas recent getipt als één van de meest toonaangevende druivensoorten in Zuid-Afrika. Onze vrienden van Thelema maken al jaar en dag top-Shiraz. De Kaap heeft een mediterraan klimaat, maar de wijngaarden in Elgin liggen aan de koele Atlantische Oceaan en op 150m boven de zeespiegel. Ideaal om wijnen met spanning en structuur te maken, zoals de Sutherland Vineyards Syrah.
De Thelema Mountain Red komt van hun site in Stellenbosch en is een Shiraz-blend waarbij de kruidige neus van de druif meteen uit het glas springt. Je krijgt hier een warmere Shiraz-stijl die wordt bijgestaan door andere leuke vriendjes zoals Cabernet, Merlot en Petit Verdot.