SMOKING HOT TANNAT

Tannat is de dieppaarse wijn uit Madiran in het zuid-westen van Frankrijk. In Uruguay is Tannat de nationale druif, maar vooraleer we naar het zwoele Latijns-Amerika reizen, proeven we eerst de Tannat uit het moederterroir. Deze maand kozen we voor een stevige gekruide en gerookte wijn die perfect bij het BBQ-seizoen past. Daarnaast stellen we jullie twee verfrissende en elegante witte Marche’s voor van de al even elegante Marianna Bruscoli. Jouw BBQ wordt de best gecaterde van België met deze wijnen! 

WAAROM JE MEER TANNAT WIL DRINKEN

Het is de gezondste druif ter wereld! Pardon? Ja, je leest het goed, Tannat wordt getipt als de gezondste wijn ter wereld. De dikke schil van de druif zit boordevol anti-oxidanten en polyphenolen. Al van resveratrol gehoord? Een wijnwondersubstantie die te pas en te onpas gebruikt wordt om het drinken van wijn als gezond te bestempelen. Resveratrol is in hoge doses aanwezig in Tannat. We raden aan om niet teveel vragen te stellen en gewoon een glaasje extra te drinken. 

Bij Tannat kan je rood tot zwart fruit verwachten met een stevige dosis anijs, vanille, donkere chocolade en espresso. Heel typisch is de geur van cardamom. Hoe meer eik Tannat krijgt, hoe sterker de kruidige tonen worden. Niet alleen de neus van Tannat is intens, maar ook de kleur is vol en donker. Dat komt door de dikke schil van de druif. 

Die dikke schil is eigenlijk één van de redenen waarom wijnmakers zo graag met Tannat werken. Eerst en vooral zorgt het ervoor dat de druif tegen veel verschillende klimaten is opgewassen (vooral droge klimaten). Tannat is daardoor ook beter beschermd tegen allerlei wijngaardziektes en schimmels. Tot slot, zorgt dat dikke jasje voor een natuurlijke bescherming tegen de gevreesde vrieskoude. 

In de kelder is Tannat een ander katje om te geselen. Zo’n grote wijn en stevige tannines vragen om een fijngevoelige wijnmakershand. Hoewel houtrijping vaak nog meer tannines toevoegt, zorgt het ook voor micro-oxygenatie (toevoegen van kleine beetjes lucht die de wijn soepeler maken). Om fluwelige Tannat te bekomen heb je dus best wat hout nodig. Het is ook een wijn die je lang kan laten liggen in de kelder!

View details

View details