hoe bestel je wijn op restaurant?

In onze wine learn blogs beantwoorden wij jullie meest gestelde vragen! Deze keer: hoe bestel je wijn op restaurant?

Antwoord:

Hoe bestel je wijn op restaurant? We leggen het je uit van aperitief tot dessert! Voor elke gang is er wel een gepaste wijn.

Welke wijn te kiezen bij het aperitief?
Eigenlijk wil je vóór het eten een wijn die droog is met een stevige aciditeit die de appetijt opwekt en je palet klaarstoomt voor de lekkere maaltijd die er hopelijk aan komt. Ga voor iets bruisends of aciditeit. Schuimwijn of een frisse minerale wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. 

Welke wijn kies je best als digestief?
Na een copieuze maaltijd heb je een palate cleanser nodig. Kies voor iets verfrissends of voor een dessertwijn. Als je het aankan, kan je een digestiefje zoals een Grappa kiezen. Het gaat een beetje branden, maar je spijsvertering zal je er dankbaar om zijn. 

Ga je best voor de optie aangepaste wijnen op restaurant?
Als je in een goed restaurant bent dat aangepaste wijn aanbiedt, neem die dan gewoon. De sommelier heeft er goed over nagedacht welke wijn hij of zij bij welk gerecht zet en meestal is het ook wel good value. Het haalt de stress van de wijnlijst weg en het is sowieso niet makkelijk om een wijn te kiezen die bij alle drie of zes gangen past.

Hoe bestel je wijn bij een sommelier?
Laat je zeker begeleiden door een sommelier op restaurant. Een sommelier is een echte wine geek die niets liever hoort dan iemand die wil experimenteren met wijn. Als je kan, laat dan weten wat je graag drinkt, wat je van plan bent te eten én wat je budget is. Niet iedereen hoeft te horen wat je bereid bent te betalen voor een fles. Een elegante tip: wijs naar een wijn op de wijnkaart en zeg dat je iets zoekt in die prijsklasse.

Een sommelier zal de fles altijd opendoen aan tafel en de kurk (als er één is) op tafel leggen. Dat is een restant uit de tijd dat er niet altijd labels op de flessen waren. Op zich hoef je niets met de kurk te doen.

Proef de wijn. Je proeft de wijn niet om te bepalen of je de wijn lekker vindt of niet, maar om te zien of er geen wijnfout is. Moest je iets onaangenaams ruiken, hoef je niet beschaamd te zijn om dat te zeggen of de sommelier ook te laten proeven.

Maar wat nu als er geen sommelier is, hoe kies je dan een wijn van de wijnkaart? Enkele tips:

Tip 1:
Kies niet eerst de wijn, maar eerst wat je gaat eten en kijk dan pas naar de wijnkaart.
Tip 2:
Begin met iets lichts en bouw zo de intensiteit op. Als je start met Rioja, kan je niet echt terug. 
Tip 3:
Wees gevoelig voor ieders budget. Als jij betaalt, kan je de duurste wijn op de kaart kiezen. Als de rekening verdeeld wordt en jou werd de taak toevertrouwd om wijn te kiezen, pols dan altijd eerst even naar het budget.
Tip 4:
Als er geen sommelier is, kan je altijd vragen naar de bestverkopende wijn. Misschien kent de ober niet veel van wijn, maar zo krijg je dan toch een fles waar anderen ook al van genoten hebben.

Wil je nog meer te weten komen over wijn? Abonneer nu en krijg elke maand 2 nieuwe wijnen opgestuurd, inclusief wijn magazine!