hoe lees je een wijnetiket?

In onze wine learn blogs beantwoorden wij jullie meest gestelde vragen! Deze keer: hoe lees je een wijnetiket?

Antwoord:

Wijn is een van de moeilijkste productcategorieën. Stel dat je in de supermarkt moest kiezen tussen 150 verschillende soorten choco. Je zou verlamd raken van de keuzestress. Als je dan een vertrouwd label ziet dat je al eens geproefd hebt – we noemen geen merken – dan is de kans groot dat die pot wint en de inhoud ervan op jouw boterhammetje belandt. Er is zoveel wijn dat het echt niet abnormaal is dat je okselvijvers krijgt van de gemiddelde wijnrayon. Laten we eerlijk zijn: de meeste consumenten kiezen op etiket en op prijs. Heb je zin in de kangoeroe of in het saaie chateaulabel? Deze vijf zaken zal je altijd op een wijnetiket vinden.

1) De producent: dat kan een familie of een merk zijn.

2) De regio: de wijn komt altijd ergens vandaan. De regio-indicatie kan heel breed zijn, bijvoorbeeld ‘wine of origin Western Cape’ of heel specifiek in het geval van een ‘single vineyard’.

3) De variëteit of appellatie: dat is het grootste verschil tussen de nieuwe en de oude wereld. In de nieuwe wereld zal de focus op variëteit liggen en in de oude op plaats.

4) Oogstjaar: soms kan je ook NV (non-vintage) wijnen hebben, voornamelijk bij schuimwijn.

5) Alcoholpercentage: dat ligt meestal tussen de 10 en 15 procent.

Wil je nog meer te weten komen over wijn? Abonneer nu en krijg elke maand 2 nieuwe wijnen opgestuurd, inclusief wijn magazine!