IS WIJN glutenvrij?

In onze wine learn blogs beantwoorden wij jullie meest gestelde vragen! Deze keer: is wijn glutenvrij?

Antwoord:

Ja, niet-gearomatiseerde wijn is van nature glutenvrij en kan veilig worden geconsumeerd bij een glutenvrij dieet. Wijnen met extra smaakstoffen of additieven zijn mogelijk niet glutenvrij. Hiervoor moeten we kijken naar de processen voor het maken van wijn.

Rode en witte wijn wordt hoofdzakelijk gemaakt van druiven, die van nature glutenvrij zijn. Ook het gistingsproces bevat geen gluten. Na de gisting kunnen bij het vinificatieproces, waarbij stoffen aan de wijn worden toegevoegd om de wijn helderder te maken, mogelijk gluten in de fles terechtkomen. Tijdens dit proces binden vinificatiemiddelen zich met ongewenste deeltjes en afval in wijn, die er vervolgens uitgefilterd kunnen worden zodat de wijn helderder lijkt. Als een wijnmaker gluten of een product dat gluten bevat als klaringsmiddel gebruikt, kunnen de gluten in de fles achterblijven. Voor iemand met coeliakie of glutengevoeligheid kan dit mogelijk schadelijk zijn.

Studies wijzen echter uit dat zelfs als er gluten in de fles achterblijven na het verfijnen, dit veel minder is dan 20 delen per miljoen (ppm), de maximale hoeveelheid gluten die een product mag bevatten om nog als glutenvrij te worden bestempeld.

Wil je nog meer te weten komen over wijn? Abonneer nu en krijg elke maand 2 nieuwe wijnen opgestuurd, inclusief wijn magazine!