waarom wijn voorproeven?

In onze wine learn blogs beantwoorden wij jullie meest gestelde vragen! Deze keer: waarom wijn voorproeven?

Antwoord:

Het voorproeven van wijn is een praktijk die begon met de verfijnde wijnen die de adel en de elite van die tijd regelmatig dronken - wat zou verklaren waarom ze vertrouwd waren met de smaak - en het is een presentatie die werd voortgezet naarmate de wijncultuur evolueerde, en die werd toegepast op alle prijsniveaus van wijn.

Wanneer de ober of sommelier de wijn voor je gezicht blijft houden terwijl je proeft, controleert hij eigenlijk of je akkoord bent dat de wijn smaakt zoals hij zou moeten smaken. Ook al heb je de wijn nog nooit gedronken, het is nog steeds gebruikelijk en gepast om het etiket te tonen terwijl je proeft.

Deze traditie is ook te danken aan de bescherming tegen namaak, aangezien vervalsers vaak etiketten van betere kwaliteit op mindere flessen plakten, of goedkope kurken gebruikten om de mooie flessen die ze hadden gevuld, af te sluiten. Dus als de kurk en het etiket niet overeenstemmen, kan er een probleem zijn.

Wil je nog meer te weten komen over wijn? Abonneer nu en krijg elke maand 2 nieuwe wijnen opgestuurd, inclusief wijn magazine!