wat zit er in  wijn?

In onze wine learn blogs beantwoorden wij jullie meest gestelde vragen! Deze keer: wat zit er in wijn?

Antwoord:

In zijn meest fundamentele staat bestaat wijn volledig uit druiven. Als je een vat met druiven laat staan, zullen de natuurlijke gisten uit de schil uiteindelijk de suikersappen van het fruit omzetten in alcohol. Dit is het basisprincipe van de wijnbereiding, die duizenden jaren oud is. Tegenwoordig vertrouwen echter nog maar weinig wijnmakers op zo'n eenvoudig proces, hoewel er een groeiende markt is voor "natuurlijke" wijnen. Terwijl gewone wijnen nog steeds hoofdzakelijk uit druiven bestaan, kunnen moderne producenten op unieke manieren een aantal andere ingrediënten toevoegen om smaken te versterken, specifieke aroma's te creëren en textuur op te bouwen. Hier leest u wat er nog meer in uw glas rond dwarrelt, en waarom.

1. Calciumcarbonaat
Calciumcarbonaat wordt gebruikt om de zuurgraad van de afgewerkte wijn te verlagen, en wordt soms toegevoegd als de druiven moeite hebben gehad om te rijpen. Het wordt meestal voor of aan het begin van de gisting toegevoegd, zodat het geen invloed heeft op het aroma van de wijn.

2. Smaken
Eeuwenlang hebben wijnmakers vertrouwd op eiken vaten om wijn te aromatiseren met tonen van vanille of subtiele specerijen, maar omdat slechts een deel van de wijn in contact komt met het hout, voegen sommige producenten eikenhouten spaanders, poeders of duigen toe aan een vat om te helpen de smaken gelijkmatig te verdelen.

3. Druivensapconcentraat
Druivensapconcentraat, dat vaker in supermarktwijnen wordt aangetroffen, wordt soms toegevoegd om de kleur van rode wijn op te peppen en een beetje suiker toe te voegen om het mondgevoel te verzachten.

4. Niet-veganistisch materiaal
Artisanale wijnmakers die geen enzymen willen toevoegen, gebruiken in plaats daarvan niet-veganistisch materiaal als klaringsmiddel. Dit kunnen bijvoorbeeld eiwitten, bentoniet en eiwitten van zoogdieren zijn, die allemaal voor het bottelen worden uitgefilterd.

5. Tannine in poedervorm
Tannines komen van nature voor in de schillen van de druiven en zijn goed om complexiteit aan wijn toe te voegen. Maar door het persen, de rijping en de klimaatveranderingen die tijdens het wijnmaken plaatsvinden, kunnen ze lastig te hanteren zijn, dus poedertannines kunnen vroeg in het proces worden toegevoegd om ze in balans te brengen.

6. Kaliumsorbaat en kaliummetabisulfiet
Beide ingrediënten worden gebruikt om bacteriën tegen te gaan en de gist te beschermen tegen bederf. Ze worden vaak samen gebruikt tijdens het gistingsproces, omdat ze de gist helpen efficiënt te gisten en tegelijkertijd de algehele smaak verbeteren.

7. Zwaveldioxide
Dit is een van de meest voorkomende additieven in wijn, meestal kortweg "sulfieten" genoemd. Het wordt gebruikt om de druiven te conserveren en oxidatie tijdens het wijnbereidingsproces te voorkomen. Het is ook een van de weinige additieven die op het etiket van een wijnfles moet worden vermeld, maar alleen als het zwaveldioxidegehalte hoger is dan 10 mg per liter.

8. Suiker
Je zou denken dat suiker wordt toegevoegd om de wijn zoeter te maken, maar in feite wordt suiker gebruikt om het alcoholgehalte te verhogen. Dit proces wordt "chaptalisatie" genoemd en het helpt de gist tijdens het gistingsproces.

9. Water
Nee, water wordt niet toegevoegd door sluwe producenten die hun wijn verder willen laten rijpen. Het wordt aan het begin van het vinificatieproces toegevoegd om het hoge alcoholgehalte te verlagen en de wijn in balans te brengen.

10. Gist
Gist is het belangrijkste ingrediënt bij de wijnbereiding en helpt bij de omzetting van suikers in alcohol. Sommige producenten gebruiken gekweekte gisten om bepaalde smaakprofielen te versterken, of gebruiken gist in een tweede gisting die malolactische gisting wordt genoemd, waarbij de van nature aanwezige bittere appelzuren worden omgezet in zachtere melkzuren.

Wil je nog meer te weten komen over wijn? Abonneer nu en krijg elke maand 2 nieuwe wijnen opgestuurd, inclusief wijn magazine!