wijn zonder alcohol

In onze wine learn blogs beantwoorden wij jullie meest gestelde vragen! Deze keer: wijn zonder alcohol.

Antwoord:

Er zijn steeds meer opties voor gezondheidsbewuste consumenten die hun alcoholinname willen beperken. Spijtig genoeg zijn alcoholvrije wijnen nog niet in de "fleur van hun leven", al is het wel één van de snelst groeiende wijnsegmenten. Technisch gezien is het wel geen wijn. Volgens Nielsen steeg de verkoop van alcoholvrije wijn in de eerste helft van 2021 met 43%, waarmee het de op één na snelst groeiende wijncategorieën is van het afgelopen jaar. Het is duidelijk dat veel consumenten deze producten zien als een manier om hun alcoholconsumptie of calorie-inname te matigen. Maar bieden ze ook voldoening voor serieuze wijndrinkers?

Terwijl producenten proberen om aromatische verbindingen in ere te herstellen in gedealcoholiseerde wijn, is de alcohol vaak wat deze aroma's vluchtig maakt. Geen alcohol betekent dat het moeilijker is voor de geuren om je neus te bereiken. En het proces kan ook tannines verwijderen. Alcohol en tannines geven wijn veel van zijn structuur. Alcoholvrije wijn wordt na de gisting op een van de volgende drie manieren geproduceerd: vacuümdistillatie, centrifugetechnologie of omgekeerde osmose.

Bij vacuümdistillatie wordt de temperatuur van de wijn verhoogd en wordt de wijn door een distillatiekolom geleid. Bij deze relatief lage temperatuur worden vluchtige verbindingen - waarvan er vele wijnaroma's geven - door verdamping afgescheiden van de wijn. Sommige worden opgevangen voor later gebruik. Een tweede passage door de kolom verwijdert de alcohol, waarna alle verzamelde aromastoffen weer in de nu gedesalcoholiseerde wijn worden gemengd. Door vacuümdistillatie verkregen gedistilleerde wijnen vertonen doorgaans een opvallend gebrek aan aromatische stoffen, ondanks de poging om die verbindingen te redden.

De spinning-cone technologie verfijnt de vacuümdistillatiemethode. Er vinden meerdere verdampingsrondes bij lage temperatuur plaats. Roterende, omgekeerde kegels produceren centrifugale krachten die een uiterst dunne laag wijn creëren waaruit de producenten snel en efficiënt de samenstellende delen kunnen extraheren: aromatische stoffen en vervolgens alcohol. Nadat de alcohol is verwijderd, worden de aromatische bestanddelen opnieuw in de nu gedesalcoholiseerde wijn gebracht.

Omgekeerde osmose filtert wijn op moleculair niveau, waarbij de componenten worden gescheiden op basis van moleculaire grootte. De alcohol wordt eruit gefilterd en weggegooid, de aromatische en andere smaakstoffen blijven behouden en een hoeveelheid water die gelijk is aan de verwijderde alcohol wordt weer bij de gedesalcoholiseerde wijn gevoegd. Moleculaire filtratie op dit niveau vereist geen verhoging van de temperatuur van de wijn, een van de belangrijkste voordelen die ertoe bijdraagt dat wijnen die door middel van omgekeerde osmose zijn gedesalcoholiseerd, een groter variëteitkarakter en een wijnachtige structuur behouden.

Wil je nog meer te weten komen over wijn? Abonneer nu en krijg elke maand 2 nieuwe wijnen opgestuurd, inclusief wijn magazine!