wijn zonder suiker

In onze wine learn blogs beantwoorden wij jullie meest gestelde vragen! Deze keer: wijn zonder suiker.

Antwoord:

Zou suikervrije wijn het antwoord kunnen zijn op het verlagen van je suikerinname? Of je nu om gezondheids- of medische redenen je suikerconsumptie probeert te beperken, je vraagt je waarschijnlijk af of je wijn kunt drinken en toch je insulinespiegel laag kunt houden. In het kort, ja, dat kan. Hoewel het een goed idee is om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, een evenwichtig dieet te volgen en met mate van alcohol te genieten, hoef je de wijn niet op te geven om je suikerspiegel laag te houden.

Bestaat er suikervrije wijn?
Suikervrije wijn is een beetje een verkeerde benaming, omdat alle alcohol is afgeleid van suiker. Suiker is een essentieel ingrediënt bij het ontstaan van alcohol. Tijdens het gistingsproces van wijn, bier en sterke drank worden natuurlijk voorkomende suikers omgezet in CO2 en alcohol. Zonder suiker is er geen wijn. Bij het brouwen van bier is de suiker afkomstig van graankorrels. Bij het maken van rum wordt suikerriet gefermenteerd en gedistilleerd. De suiker in wijn is natuurlijk afkomstig van druiven. Het suikergehalte varieert echter sterk, afhankelijk van het soort wijn. Veel factoren beïnvloeden het suikergehalte van een wijn. Zo kan het tijdstip waarop de druiven worden geoogst het suikergehalte van wijn aanzienlijk verhogen. Hoe rijper de druif, hoe hoger het suikergehalte. Druiven die later in het seizoen worden geoogst, zullen rijper en gerijpt zijn, wat resulteert in druiven met een geconcentreerde zoetheid. Hoewel de suikers in je favoriete glas wijn natuurlijk kunnen zijn, zijn er veel redenen om je suikerinname in de gaten te houden. Diabetes patiënten, of zij die een keto of koolhydraatarm dieet volgen, kunnen baat hebben bij het zoeken naar een fles wijn met minder suiker. Hoewel veel wijnliefhebbers wijzen op studies die aantonen dat wijn met mate goed kan zijn voor je gezondheid, is dat geen excuus om meer te drinken.

Er zijn een paar methoden om suikerarme wijnen te vinden. Ten eerste, vermijd wijnproducenten van lage kwaliteit. Goedkope, in massa geproduceerde wijn bevat waarschijnlijk toegevoegde suiker (en andere additieven en sulfieten). Ten tweede, kies voor wijnen met een lager alcoholgehalte. Omdat alcohol uit suiker wordt gemaakt, moet u wijnen zoeken die aan de lage kant van het alcoholspectrum zitten, zo'n 10-12% alcohol is ideaal. Terwijl droge rode wijnen, zoals tempranillo, cabernet sauvignon en sangiovese veel minder suiker bevatten dan merlot en grenache, kun je voor een echt suikerarme wijn kiezen voor een droge witte wijn. Droge witte wijnen zijn de beste keuze als je op je suikerinname let. Een dessertwijn kan 100-200 gram suiker per liter bevatten. Een droge witte wijn ter vergelijking, zoals brut heeft daarentegen een minuscule 1-2 gram suiker per liter. Dat je je suikerinname probeert te verminderen, betekent niet dat je niet af en toe van een welverdiend glas wijn kunt genieten. In plaats van het ongeëvenaarde genot van wijn op te geven, ontdek je beter wijnen die bij jouw levensstijl passen.

Bij massaproductie wijnen voegen ze vaak suiker toe tijdens het gistingsproces om het alcoholgehalte te verhogen. Om onnodig gezoete wijnen te vermijden, kan je het beste kiezen voor kleine, duurzame wijnboeren die de voorkeur geven aan traditionele wijnbereidingstechnieken. Je kunt ook kiezen voor droge wijnen met een lager alcoholgehalte, zoals droge rosé en bruisende mousserende wijn.

Wil je nog meer te weten komen over wijn? Abonneer nu en krijg elke maand 2 nieuwe wijnen opgestuurd, inclusief wijn magazine!