Aardappelsalade met asperges, zalm en courgette

Pyrène Beau Manseng

Deze Franse, witte wijn past heerlijk bij een lekkere aardappelsalade met asperges, zalm en courgette. Witte wijn en een heerlijk stuk vis, dat is wat je wil. Probeer deze combinatie zeker eens uit!

Aardappelsalade met asperges, zalm en courgette

Ingrediënten - voor 4 personen

- 2 courgettes, gehalveerd en in stukken van 2 cm
- 1.5 el olijfolie
- 250 g verse zalmfilet zonder vel
- 400 g witte asperges, geschild en harde onderkanten verwijderd, in stukken van 4 cm
- 500 g krieltjes, gehalveerd

Voor de saus:
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 200 ml droge wijn
- 100 ml witte wijnazijn
- 1 tl witte peperkorrels
- 100 ml room
- 100 g koude boter, in blokjes
- 20 g platte peterselie, fijngehakt
- peper en zout

Bereiding


1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep de courgette om met olijfolie, peper en wat zout. Verdeel de courgette over de bakplaat en bak in ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Leg de zalm in een passende ovenschaal en bak in ongeveer 12 minuten glazig in het midden van de oven.

2. Breng voor de saus de wijn met de sjalot, azijn en peperkorrels aan de kook, kook tot de helft in en schenk door een zeef in een andere pan. Voeg de room toe en breng aan de kook. Voeg beetje voor beetje al roerende met een garde de klontjes boter toe. Voeg een halve eetlepel van de peterselie toe en breng op smaak met een beetje zout. Houd de saus warm, maar laat haar niet meer koken.

3. Kook de aspergestukken 10 minuten in water met een beetje zout. Draai het vuur uit en laat nog ongeveer 5 minuten in het hete water liggen om na te garen. Giet de asperges daarna af en houd warm.

4. Kook de krieltjes in water met wat zout gaar, giet af in een vergiet en laat afkoelen tot lauwwarm onder koud stromend water.

Hoe serveer je het?
Meng de asperges, krieltjes en courgette met een kwart van de saus in een grote schaal en verdeel over de borden. Breek de zalm in stukken en verdeel met de rest van de peterselie over de salade.