RISOTTO MET AARDPEER, GEROOSTERDE HAZELNOTEN EN GRIET

Ohau Woven Stone 2018

Deze witte wijn pairen wij het allerliefst met deze risotto met aardpeer, geroosterde hazelnoten en griet. Een fris gerecht bij een frisse wijn. Hier maak je alle wijnliefhebbers blij mee!

RISOTTO MET AARDPEER, GEROOSTERDE HAZELNOTEN EN GRIET

Ingrediënten - voor 4 personen

Voor de risotto:
- uien 2
- knoflook 1 teentje
- aardpeer 500 g
- olijfolie
- risottorijst 350 g (arborio)
- droge witte wijn 2 dl
- kippenbouillon 1 l
- geraspte Parmezaanse kaas 4 el
- boter 25 g

Voor de beurre blanc:
- sjalotten 3
- witte wijn 500 ml
- rozemarijn 1 takje
- tijm 1 takje
- laurierblaadje 1
- peperkorrels 8
- room 180 g
- ijskoude klontjes boter 100 g
- zout

Voor de griet:
- griet 4 filets
- peper
- zout
- boter 1 klontje
- geroosterde hazelnoten 80 g (gehalveerd)

Bereiding


Voor de risotto:
Snijd de uien en het teentje look fijn. Schil de aardperen en snijd in fijne plakjes. Fruit de ui en look in een scheutje olijfolie. Laat de aardperen enkele minuten meebakken. Doe er nog wat olijfolie bij en daarna de rijst. Bak die tot de korrels beginnen te glanzen. Voeg dan de wijn toe en laat die onder constant roeren verdampen. Schep nu beetje bij beetje bouillon bij de risotto, tot ze is opgenomen. Blijf constant roeren tot de risotto gaar – maar nog al dente – is. Roer dan nog de parmezaan en de boter erdoor, zet het vuur uit, het deksel op de pan, en laat de kaas en boter rustig over de rijst smelten.

Voor de beurre blanc:
Schil de sjalotten, snijd in de lengte door, en daarna in halve ringen. Doe in een sauspan. Schenk de witte wijn erbij, net als de rozemarijn, tijm, laurier en de peperkorrels. Kook de saus tot 1/3 in. Zeef. Giet terug in de pan. Schenk de room erbij. Kook tot 2/3 in. Bind de saus met de ijskoude klontjes boter. Blijf goed roeren. Breng op smaak met zout.

Voor de griet:
Strooi peper en zout op de filets. Verwarm een pan die ook in de oven kan. Smelt een klontje boter. Bak de griet 2 à 3 min op de velkant. Draai om en zet de pan dan nog 2 à 3 min in een op 180°C voorverwarmde oven om verder te garen (hangt van de dikte van de filet af). Serveer de risotto en de griet op een verwarmd bord en werk af met de beurre blanc en de geroosterde hazelnoten.