Steak tartare van filet mignon met Ibericoham

Endrizzi "Dalis Rosso" 2018

Dit Italiaanse wijntje pairen wij het liefst bij deze lekkere steak tartare van filet mignon met Ibericoham. De avond kan niet meer stuk met deze topcombinatie!

Steak tartare van filet mignon met Ibericoham

Ingrediënten - voor 4 personen

- 1 st filet mignon à 800gr
- 0.5 st sjalot
- 1 tl tomatenketchup
- 4 el mayonaise
- 0.5 el truffeltapenade (of 15gr verse truffel gehakt)
- 100 gr ibericoham of andere gedroogde ham
- 100 gr parmezaanse kaas
- 6 el sojasaus
- 6 el olijfolie
- 100 gr slamelange
- zout en peper

Bereiding
 

1. Laat de Filet Mignon 20 minuten buiten de vriezer ontdooien, hij is dan nog steeds goed bevroren. Dit trucje van chefs zorgt ervoor dat het vlees stevig genoeg is zodat het snijden van fijne plakken een simpele taak is. Snijd met een scherp mes dunne plakjes van ca. 3mm. Maak stapeltjes van 3 à 4 plakken, snijd het in kleine reepjes en hak het vervolgens fijn. Snipper de sjalot zeer fijn en voeg bij het vlees. Voeg de ketchup en een scheutje olijfolie toe. Breng het vlees goed op smaak met peper en zout.

2. Rasp de Parmezaanse kaas en verdeel over een bakplateau met een bakmatje of bakpapier. Bak de kaas 10min. In een oven van 180°. Er zal veel vet uit de kaas lopen. Dep met een servet het vet droog, draai de kaasplak om en bak nog 5 min. Als de kaas niet krokant genoeg is kan je deze niet goed op z’n plek zetten in de steak tartare. Dep daarom beide kanten goed droog.

3. Meng de truffel door de mayonaise, haal de plakjes ham los, zoek de sla uit en gebruik de mooiste takjes voor het afwerken van de gerechten.

4. Maak taartjes van de steak tartaar met behulp van een ring, verdeel er de mayonaise, de ham, een paar schotsen van de krokante kaas en de sla over. Meng de sojasaus en de olijfolie en werk hier de gerechtjes mee af.