WINE THAT TAKES YOUR BREATH AWAY

Domaine des deux clés

De definitie van een Coup de Coeur wijn is een wijn die je proeft en waar je hart letterlijk even van stopt. De Corbières Blanc van Domaine des deux clés is zo’n ademrovende wijn.

Florian en Gaëlle zijn twee jonge wijnmakers die het geluk hebben een paar hectaren oude wijngaarden te bezitten. Wie het geduld heeft de lange en vooral kromme paadjes van het Domaine in Corbières te doorploeteren, komt in een klein stukje vineus paradijs.

cupcakes

Het geheim van oude wijngaarden

Het duurt drie tot vier jaar vooraleer een wijngaard fruit draagt dat geschikt is voor wijn. Na vijf tot zes jaar zit een wijnstok in volle puberteit en heeft hij massa’s energie met een flinke groeispurt. Na 20 tot 30 jaar neemt die energie af en op 40 jaar produceert hij veel minder fruit. Bij coventionele wijn zou de wijngaard nu uitgetrokken worden. Minder fruit betekent immers minder rendement. Het is net dat lage rendement dat wijn van oude wijngaarden kwalitatiever maakt. Minder druiventrosjes betekent meer concentratie van smaak in de paar druiventrosjes die er dan wel nog zijn. De trosjes hebben ook meer plaats en dus meer zon-en daglicht. Ook meer nutriënten, want er is minder competitie.

De wijngaarden van Domaine des Deux clés zijn eeuwelingen met een rendement van amper 12hl/ha. Ter vergelijking: het rendement van een Bordeaux Grand Cru is ongeveer 45 hl/ha. Het terroir is zowat het koelst in de streek dankzij een altitude van 300m boven de zeespiegel en de stijl is uiterst geconcentreerd, verfijnd en verfrissend; Mark our words. C’est un grand vin.

Wat proef je? Een witte Corbières van hoge altitude die fris smaakt, maar zijdezacht in de mond is. Hij is gelaagd en complex met aroma’s van peer, onrijpe mango en een vleugje honing. Zo schoon!

decorations

Domaine des deux clés

Van oude wijngaarden naar oude wijnsoorten: La Parra BIO

Valencia is een wijnregio waar je uitstekende value-for-money wijnen kan vinden. La Parra, volledig gecultiveerd in bioloische landbouw is een zomerse blend van Chardonnay en Moscatel. Moscatel wordt beschouwd als een antieke wijnsoort. Het is één van de oudste genetisch ongemanipuleerde wijnsoorten in de wereld. De druif komt van Noord-Afrika en was de lievelingsdruif van niemand minder dan Cleopatra.

‘En la Parra’ betekent twee dingen in Valencia: ‘aan de wijnrank’ enerzijds, maar in spreektaal staat het ook voor ‘dagdromen’. Dat je bij deze frivole, leuke en lekkere wijn kan dagdromen is een feit. Een lekker glas wijn, goed voor de planeet en goed voor de portefeuille. Daar klinken we op!

Wat proef je? De aromatische Moscatel geeft een neus van tropisch fruit met lichee. Krokant en fris in de mond met een mooie rondeur van de Chardonnay en een lange finish. Ideaal als aperitiefje of bij een lekker slaatje.

decorations

Van oude wijngaarden naar oude wijnsoorten: La Parra BIO

Sarah de Hondt en Adriaan van Looy zijn foodies pur sang die met Hungry for More een blog brengen die veel meer is dan een verzameling recepten. Het is een prachtig online lifestyle magazine dat dit jaar bekroond werd tot beste nieuwkomer op de Belgian Food Blog Awards. Op Hungry for More vind je verhalen over ambacht, creativiteit en authenticiteit. Food, travel en fotografie staan daarbij centraal. Zo gaan ze op zoek naar inspirerende restaurants, eigenzinnige chefs en mensen die gepassioneerd bezig zijn met artisanale producten. Voor Our Daily Bottle pairden ze twee receptjes van eigen makelij met de wijnen van de maand. Een lammetje (het is ten slotte bijna Pasen) voor bij de Zuid-Afrikaanse Syrahs en een lentefris zalmgerechtje voor de witte Corbières en de La Parra. Laat het jullie smaken!

decorationsBookshelf

NIEUWSBRIEF

Ontvang alle nieuwtjes en promoties van Our Daily Bottle.