Argentinië: wine on top of the world

by Shopify API

Argentinië: wine on top of the world

De hoogtes van de Andes en het klimaat met sterke diurnale variatie (warme dagen, koude nachten) brengt wijnen met veel spanning en een stevige ruggegraat van frisse zuren voort. Het gebrek aan humiditeit betekent ook dat de wijngaarden er geen last hebben van schimmels of ziektes, maar een gezond en gemakkelijk leventje leiden. Het water komt er dankzij een ingenieus irrigatiesysteem bedacht door de Inca’s van de besneeuwde toppen van de bergen tot aan de wijngaarden.

Van miswijn tot top wijnexporteur

Het verhaal van Argentinië en wijn is er één van het koloniale type. Ergens in de 16de eeuw zetten Spaanse kolonisten er voet aan wal en vroom als ze allemaal waren hadden ze wijngaarden nodig voor hun miswijn te maken. Een primitieve ‘eucharistische’ wijnbouw heerste er zo’n 300 jaar tot op een mooie dag een Franse botanist met een missie het evangelie van de Franse viticultuur kwam zingen. Hij bracht wijnstokken mee uit Cahors en plantte als eerste Malbec in Argentinië.

In de jaren 20 was Argentinië één van de rijkste naties in de wereld. Van export was er geen sprake. De wijn werd binnen de landsgrenzen opgesoupeerd. Recessies, inflatie en militaire regimes kelderden de per capita consumptie en noodgedwongen werd er meer gefocust op export. De productie in Argentinië vandaag de dag is enorm. Het is de vijfde grootste producent van wijn in de wereld en de 9de grootste exporteur.

De drie argentijnse kleppers

MMMMMalbec

Ook al is Malbec een op en top Franse variëteit, het heeft zijn reputatie vooral te danken aan Argentinië. Met zijn opulent en zwoel Latijns-Amerikaans temperament is Malbec een fantastisch alternatief voor dure Cabernet Sauvignon en Syrah. Malbec verdient zoveel meer credit dan de sticker van een goede prijskwaliteit druivenvariëteit. Het is een fantastische gastronomische wijn die perfect bij magerder rood vlees of funky smaken zoals boschampignons of blauwe kaas past.

Malbec is één van de vijf Bordeauxvariëteiten en de streek oefende lang veel invloed uit op Argentijnse oenologie. De Nuna van Chakana is het schoolvoorbeeld van een nieuwe generatie Argentijnse wijnen. Geen overdreven hout, maar pure fruitsmaken na rijping in betonnen cuves. Geen overdadige smaakbom, maar een Malbec met structuur, ingetogenheid en elegantie.

SUggestie: Nuna

Chakana is de Incanaam voor de sterrenconstellatie "het Zuidernkruis" dat de gids was voor hun agrarische kalender. De wijnen van Chakana zijn geïnspireerd door de landbouwfilosofie van de Inca’s en op een biodynamische wijze gemaakt met respect voor de natuur.

Bonarda: de exotische merlot

Zoals wel vaker gebeurt in de geschiedenis van de ampelografie (leer van druivenbladeren) is Bonarda eigenlijk niet Bonarda, maar Douce Noir. Ondanks de identiteitscrisis herken je Bonarda op de neus wel meteen aan haar fruitgedreven, zwoel karakter met rokerige toetsen. Zacht en soepel in de mond. De Latina versie van Merlot.

suggestie: Kuyén

Familia Falasco maakt al meer dan vier generaties lang wijn in Mendoza. Kuyén is het project van vier broers en zussen die wijnen wilden creëren waarbij elegantie en fruit de weg wijzen 

Torrintés: 100% argentijns

Noch Italië, noch Frankrijk kunnen het vaderschap claimen over deze 100% Argentijnse druif. Het hoeft dus geen betoog dat Torrontés de trots van het land is. Het is een erg aromatische druif zoals Riesling maar gemaakt in een droge stijl zoals Malvasia.

Suggestie: AMAlaya

Eeuwenlang maakten de boeren offers aan de goden in de hoop op een mirakel. Amalaya betekent 'op een goede oogst' in de lokale taal. De wijngaarden van Amalaya op 1800m hoogte mogen gerekend worden tot de hoogste in de wereld.