DE KUNST VAN HET BLENDEN

Soms houdt wijn maken het midden tussen wetenschap en kunst. Hoe onromantisch het ook mag klinken, oenologie is vooral veel chemie. Een goede wijnmaker is een goede wetenschapper, maar als het komt op de kunst van het wijn blenden geldt, een goede wijnmaker is een artiest.

De traditie van het wijn blenden gaat enkele eeuwen terug, maar had weinig te maken met kunstzinnigheid. Wijnregio's plantten verschillende soorten druiven veeleer als verzekering tegen de wrok van Moeder Natuur. Een gediversifieerde en betrouwbare oogst waren belangrijker dan smaaknuances.

De wereldbekende Bordeaux-blend kwam er door het koele maritieme klimaat van Bordeaux waar vroege regens en late lentes het oogstjaar al van bij het begin boycotten. Het planten van verschillende druivendoorten met verschillende rijpingscondities liet de wijnmakers toe om exceptionele wijnen te maken in goede jaren en aanvaardbare in heel moeilijke jaren.

De bordelais waren niet de enige 'early blenders'. Ook Chianti met zijn Sangiovese-blend, Chateauneuf-du-Pape, Rioja en de rijke rode wijnen uit Portugal waren allemaal vroege blends die in het leven geroepen werden om een stabiele oogst te garanderen.

Vroeger werden de verschillende druivensoorten samen geplukt, geperst en gefermenteerd. Vandaag ligt de focus van blending meer op smaak. Zoals bij een goede boyband moeten de unieke attributen van de individuele druiven, de samenzang harmonischer maken. Zo brengt in Bordeaux-blends bijvoorbeeld Petit Verdot een prachtige kleur, krijg je kruidige aroma's van Cabernet Franc en is Marlot gewild voor zijn pruimige toetsen. Wijnmakers maken dus eerst een volwaardige witte of rode monocepage wijn en gaan dan zoals in een Harry Potter Toverdranken les aan de slag om een nieuwe 'superwijn' te maken die beter is dan de individuele wijnen op zich.

Graag stellen we je 4 van onze beste blends voor. De wijnmakers van deze wijnen zijn stuk voor stuk master blenders die de perfecte en gelaagde harmonie gevonden hebben.

THELEMA MOUNTAIN WHITE

WITTE RHÔNE BLEND MET EEN TWIST

De Thelema Mountain White bestaat uit Chardonnay, Viognier en Roussanne. Viognier en Roussanne zijn twee klassieke blending partners uit Rhône. Viognier staat bekend om zijn typische steenfruit aroma's van abrikoos en perzik, terwijl Roussanne prachtige groene kruiden aroma's, honing en meloen geeft. Wijnmakers over de hele wereld spelen vaak met deze twee druivensoorten. Het nadeel is dat ze soms nogal geparfumeerd en zwaar kunnen zijn. Net om die reden voegde Gyles Webb ook nog Chardonnay toe. Zo krijg je terug veel frisse citrus. Het is een beetje zoals koken waarbij je moet zorgen dat de ingrediënten mooi in balans zijn. Zoals citroen in een gerecht de smaken kan optillen door zijn frisse aciditeit doet Chardonnay net hetzelfde.

LA COUME-LUMET

CHARDONNAY GETEMPERD DOOR CHENIN BLANC

Luc Abadie maakt prachtige Chardonnay in de Limoux-streek. Chardonnay is een druif met weinig uitgesproken aroma's behalve citrus. Het is een druif die aromatisch bepaald wordt door de stijl waarin zij gemaakt is en de streek waarin zij opgroeit. Luc legt zijn Chardonnay op houten vaten en dit geeft aroma's van brioche en boter. Dit werkt heel mooi samen met de scherpe aciditeit van Chardonnay die erdoor afgerond wordt. Om het plaatje compleet te maken voegt Luc Chenin Blanc toe. Chenin Blanc geeft typisch mooie fruitaroma's van appel en peer. Zo krijg je een wijn die buitengewoon elegant is en volledig aromatisch in balans.

SERPAIOLO

EEN JUNIOR SUPER TUSCAN

In Toscane blenden ze al eeuwen hun Sangiovese met andere druivensoorten als verzekering tegen een teleurstellende oogst. Sangiovese wordt ook wel eens una bruta bestia genoemd (ugly beast). In goede jaren maakt ze de grootste Italiaanse wijnen en in mindere jaren kan ze bijtend en dun zijn. In Super Tuscan blends wordt er dus vaak met Merlot en Cabernet Sauvignon gewerkt. Cabernet Sauvignon brengt structuur en Merlot verzacht de nerveuze en soms stekelige persoonlijkheid van sangiovese. Deze knaller van Endrizzi bewijst dat deze druiven samen een sappig verhaal kunnen vertellen.

SMILEY

SYMFONIE DER DRUIVEN EN OOGSTJAREN

Wie de kunst van het wijnmaken echt machtig is, is Ryan Mostert. De nieuwe versie van zijn Smiley (V3) is de beste die hij ooit gemaakt heeft. We beginnen deze keer met de rode, maar wacht tot je de witte blend proeft. Deze wijnen zijn OMG. Ryan speelt met druivensoorten, oogstjaren en fermentatiestijlen.

Je vindt in deze wijn 4 verschillende druivensoorten (Cinsault, Mourvèdre, Tinta Barocca en Syrah) over drie verschillende oogstjaren (2016, 2017 en 2018). De druiven komen uit verschillende terroirsites van de Malmesbury klei tot de Kasteelberg schist-gronden en de Paardenberg graniet in de Swartland. De wijn fermenteert op natuurlijke wijze zowel in houten vaten als Stalen vaten. Ryan brengt al deze verschillende facetten naadloos samen in een complexe en overheerlijke blend. Hou je vast aan de takken van de bomen en knoop je veters goed s

View details

View details
Endrizzi “Serpaiolo" - Our Daily Bottle
Endrizzi “Serpaiolo" - Our Daily Bottle
Endrizzi “Serpaiolo" 🇮🇹 freeshipping - Our Daily Bottle

Endrizzi “Serpaiolo" 2019 🇮🇹

€13,50

Are you looking for a truly unique Italian wine experience?


Look no further than the 2019 Endrizzi “Serpaiolo”! This wine is a sensual blend of bright red and dark fruit flavors and a tight, clean structure. Enjoy smooth tannins and a deep, complex flavor profile that tantalises your taste buds and keeps you coming back for more.

Buy six bottles and save 10%.


FRUITY

DRY


FRAICHEUR

BODY

ACIDITY

TANNIN

SWEET


GRAPE: SANGIOVESE, MERLOT, CABERNET SAUVIGNON
COUNTRY: ITALY
APPELATION: TUSCANY

View details
Smiley NV Dry Red V3 🇿🇦 freeshipping - Our Daily Bottle
Smiley NV Dry Red V3 🇿🇦 freeshipping - Our Daily Bottle
Smiley NV Dry Red V3 🇿🇦 freeshipping - Our Daily Bottle

Smiley NV Dry Red V3 🇿🇦

€17,50

TASTE PROFILE;
Round and very soft aftertaste. This wine is a blend of different vintages which gives it an extra complexity and depth. The tannins are subtle but grippy. An aftertaste of violets, South African biltong and fresh blueberries.FRUITY

DRY


FRAICHEUR

BODY

ACIDITY

TANNIN

SWEET

GRAPE: MOURVEDRE, CINSAULT, SYRAH
COUNTRY: SOUTH AFRICA
APPELATION: SWARTLAND

.
View details