Als de Jingle Bells op repeat staat in de Delhaize, dan weet je.. Het is weer die tijd van het jaar. En zoals de queeste naar het origineelste geschenk, de feestelijkste dissen en de open haard & simili-berenvacht onlosmakelijk met deze periode verbonden zijn, staat ook weer de good old glühwein op je to-do lijst.

Glühwein, die altijd anders smakende mix van goedkope wijn, kruidnagel, kaneel en citrusvruchten, bestaat al sinds de eerste wijn van bedenkelijke kwaliteit gemaakt werd. Van voor de dieren spraken dus. Maar zal ik u eens vertellen hoe deze fantastische winter warmer tot bij u op de kerstmarkt geraakt is?

We gaan even heel ver terug in de tijd, tot bij de oude Grieken om precies te zijn. Notoire drinkers, die niet van verspilling hielden en het kleine deel van de oogst dat het nét niet haalde in de kookpot gooiden met een handvol kruiden erbij. Want niet-geconsumeerde alcohol was a waste.Het mag dan ook niemand verbazen dat de oude Romeinen, altijd in voor een goeie copy-paste, hun wijnoverschotjes ook gingen verwarmen met de nodige specerijen erbij. Maar de Romeinen claimden dat proces en noemden hun warme wijn "Conditum Paradoxum". In een Romeins kookboek uit de 5e of 6e eeuw van ene Apicius vind je het recept in detail beschreven. Een mengsel van wijn en honing dat werd gekookt, dan gereduceerd, en nadien verrijkt met peper, laurier, saffraan en dadels.

Maar het echte succes van de Glühwein kwam er dus in de donkere Middeleeuwen. Donker, want het wijnaanbod was mager en water was niet drinkbaar... Met de Zwarte Dood die om elke hoek loerde was het destijds een fantastisch selling point om aan àlles specerijen toe te voegen, die je vooral gezonder zouden maken. Het feit dat dit proces slechte wijn ook beter liet smaken maakte het tot een wereldhit.

De glühwein zoals hij vandaag op de kerstmarkt staat komt uit het Victoriaanse Engeland. Thou shalt heat it and drink it! De Britse upper class, toch altijd stijf in het pak en niet gehinderd door vreselijk veel zin voor avontuur, vond het een schitterende ethisch correcte feestdrank. Dandy, maar met weinig risico op excessen want geeft toe, na enkele glazen heb je het dus echt wel gehad. Charles Dickens schreef zelfs over glühwein in zijn roman "A Christmas Carol" uit 1843, dus extra punten voor Engeland.

Ons advies? Sinaasappel, kaneel, nootmuskaat, een (basic) droge rode wijn en een beetje port of brandy. En net zoals voor sangria geldt; de buitentemperatuur is het enige aanvaardbare excuus.