5 Wijnmythes

ontkracht 

LEES MEER

De wereld van wijn kan een rookgordijn zijn, en veel beginnende wijnliefhebbers weten niet zeker wie of wat ze moeten geloven.
We kennen allemaal die ene persoon die zijn wijnkennis moet etaleren, een paar moeilijke woorden gebruikt die indrukwekkend klinken maar eigenlijk redelijk hol zijn.
Negeer de betweters en lees de 5 meest voorkomende wijnmythes die jij bij het volgende diner met veel bravoure kan ontkrachten. 

LEES MYTHE 1

Mythe 1:
DURE WIJN IS ALTIJD BETER

Er zijn een heleboel redenen waarom een fles wijn een bepaald prijskaartje heeft.

Ten eerste moeten de basiskosten - de druiven, de productiematerialen en -arbeid, de fles zelf, de kurk en het etiket - worden gedekt. De wijnmakers moeten ook rekening houden met administratieve en marketingkosten, en tenzij zij rechtstreeks aan de consument verkopen, zullen ook de distributeurs en detailhandelaren een deel van de kosten voor hun rekening nemen.

Er zijn ook minder tastbare redenen waarom een fles tegen een hogere prijs wordt verkocht. Als een wijnmaker of wijnhuis bijvoorbeeld een goede reputatie heeft of als van een bepaald wijnjaar wordt verwacht dat het voortreffelijk is, kan het prijskaartje de gepercipieerde waarde van de wijn weerspiegelen.

Als je veel geld uitgeeft aan wijn, is de kans ook groot dat je ervan zal genieten. Al was het maar om de extravagantie te rechtvaardigen. 

LEES MYTHE 2

Mythe 2:
FAMILIEDOMEINEN MAKEN DE BESTE WIJNEN

Wie op zoek is naar een interessante wijn met ziel vermijdt best de bulkwijn, maar dat wil niet zeggen dat alleen de kleintjes goede wijn maken.

Hoewel kleine, onafhankelijke wijnhuizen veel liefde en zorg aan hun producten besteden hebben de middelgrote tot grote, gevestigde wijnhuizen het geld en de middelen om de beste druiven te kopen en getalenteerde wijnboeren in dienst te nemen om zeer goede wijnen te maken.

Het zou een vergissing zijn je mening over een wijn te baseren op de grootte van een bedrijf, en nieuwe wijnen met enig vooroordeel te benaderen. 

LEES MYTHE 3

Mythe 3:
VINTAGE CHAMPAGNE IS HET BESTE

'Vintage' is een van die woorden die we op flessen champagne zien staan en waarvan we onmiddellijk aannemen dat het synoniem is met 'kwaliteit'.

Vintage champagnes hebben de neiging duurder te zijn dan niet-vintage flessen, wat de indruk kan wekken dat ze beter zijn, maar eigenlijk betekent vintage alleen maar dat de wijn is gemaakt van druiven die allemaal in hetzelfde jaar zijn geoogst.

Bij niet-vintage champagne worden blends van verschillende oogstseizoenen gebruikt - een andere aanpak, maar niet noodzakelijk slechter bij het proeven.

LEES MYTHE 4

Mythe 4:
WIJNEN MET SCHROEFDOP ZIJN NIET ZO GOED ALS WIJNEN MET KURK

Vooral wij Europeanen hebben een vooroordeel als het op schroefdop aankomt, en in feite zit er enige (weliswaar achterhaalde) logica achter deze mythe.

De misvatting
dat wijnen met kurk beter zijn dan wijnen met schroefdop komt voort uit het idee dat wijn door kurk beter kan rijpen. Er zijn kleine hoeveelheden zuurstof nodig om na verloop van tijd in de fles te komen, zodat de tannines in de wijn afbreken, de zuren zachter worden en het verouderingseffect optreedt.

In het verleden waren schroefdoppen min of meer volledig luchtdicht, waardoor dit verouderingsproces niet correct kon verlopen, maar dit is al een aantal jaren geleden onderzocht en gecorrigeerd.

Tegenwoordig is het vrij duidelijk dat schroefdoppen om een aantal redenen beter zijn dan kurken, omdat ze de wijn gestaag laten rijpen (terwijl kurken in de loop der tijd krimpen en uitzetten, wat leidt tot onregelmatige rijping) en ook verschillende bacteriën voorkomen die zeer vaak voorkomen bij wijn met kurk.

LEES MYTHE 5

Mythe 5:
DIKKERE GLAZEN FLESSEN WIJZEN OP EEN HOGERE KWALITEIT WIJN

Het klassieke trucje van sommige discount supermarkten. Een dikke, zware glazen fles heeft iets luxueus en ziet er duurder uit en wekt het idee van kwaliteit op.

In werkelijkheid zijn zware glazen flessen niet goed voor het milieu. Met deze mythe hangt ook een andere mythe samen, namelijk het idee dat de diepte van de punt van de fles (het holle kuiltje aan de voet) ook verband houdt met kwaliteit. Dit is echter gewoon een esthetische beslissing van het wijnhuis, en heeft geen verband met wat je eigenlijk gaat drinken.

Oké, nu we enkele wijnmythes rond de wijnindustrie hebben aangepakt, is het tijd voor het leuke werk ... het echte drinken. Ga naar onze recommendation engine, zodat we je flessen kunnen aanbevelen waarvan we denken dat je ze lekker vindt. Klik op de link hieronder.

Endrizzi “Dalis Bianco
Endrizzi “Dalis Bianco
Endrizzi “Dalis Bianco
Endrizzi “Dalis Bianco
Endrizzi “Dalis Bianco

Endrizzi “Dalis Bianco" 2020 🇮🇹

€12,50
Bassin Brut - Our Daily Bottle
Bassin Brut 🇪🇸 - Our Daily Bottle
Bassin Brut - Our Daily Bottle
Bassin Brut - Our Daily Bottle
Bassin Brut 🇪🇸 - Our Daily Bottle
Bassin Brut - Our Daily Bottle

Bassin Brut 🇪🇸

€16,00
Vida Libre Red 🇪🇸 freeshipping - Our Daily Bottle
Vida Libre Red 🇪🇸 freeshipping - Our Daily Bottle
Vida Libre Red 🇪🇸 freeshipping - Our Daily Bottle
Vida Libre Red 🇪🇸 freeshipping - Our Daily Bottle
Vida Libre Red

Vida Libre Red

€10,50
Manufatto Prosecco Superiore DOCG Brut 🇮🇹 - Our Daily Bottle
Manufatto Prosecco DOCG 🇮🇹 - Our Daily Bottle
Manufatto Prosecco Superiore DOCG Brut 🇮🇹 - Our Daily Bottle
Manufatto Prosecco DOCG 🇮🇹 - Our Daily Bottle

Manufatto Prosecco Superiore DOCG Brut 🇮🇹

€15,90