HOE WORDT ROSÉ WIJN
GEMAAKT?

Het is het perfecte weer om een koel flesje rosé open te trekken. Er blijken echter wel hardnekkige misverstanden te bestaan over wat rosé nu precies is en hoe rosé gemaakt wordt. Om met het meest voorkomende misverstand te beginnen: rosé wordt niet gemaakt door witte en rode wijn te mengen…. (uitzondering op deze regel is rosé champagne, maar dat is weer een ander verhaal). Hoe maak je rosé dan wel?

Je verwacht het niet, maar rosé wordt gemaakt van dezelfde blauwe druiven als waar rode wijn van gemaakt wordt. Deze blauwe druiven hebben bijna altijd een licht, vaak zelfs kleurloos sap. Maar waar komt de donkere kleur van wijn dan vandaan? Deze vraag is makkelijk te beantwoorden; de rode kleurstoffen zitten in de schil van de druif, niet in het sap.

Om uit te leggen hoe roséwijnen gemaakt worden, moeten we eerst de productie van rode en witte wijn bekijken. Bij de productie van rode wijn wordt de schil van de druif samen met het druivensap gefermenteerd. Daarbij komt de kenmerkende kleur van rode wijn vrij. Voor witte wijn vindt er eerst een persing plaats waar de schillen van het sap gescheiden worden. Daarna volgt pas de fermentatie.

It takes several weeks for the color to be fully released by the grape skins. Winemakers make clever use of this. Once the juice has taken on a slightly red hue, it is pressed and transferred to another tank to ferment further, without the skins in other words. Finally, it is bottled as rosé wine. So you could say that rosé wines are actually fermented red wines that have had minimal contact with grape skins.


Wat is de juiste temperatuur van serveren?
Wist je trouwens dat je roséwijnen het beste op een temperatuur van 10-12°C kunt serveren? Bij deze temperatuur komt het fruitige karakter van de wijn het beste tot zijn recht. Als je een rosé te koud drinkt proef je minder fruit en meer zuur.