LAMSSCHOUDER OP PERZISCHE WIJZE

Swerver Syrah - Jasper Wickens

Deze rode wijn is de ideale wijn voor bij een lekker stukje vlees. Wij raden dan ook dit recept aan van lamsschouder op perzische wijze. Een heerlijke combinatie!

LAMSSCHOUDER OP PERZISCHE WIJZE

Ingrediënten - voor 6 personen

- 1,5 kg aardappels, in stukjes van 2,5 cm
- 3 rode uien, in vieren
- 2 venkelknollen, elk in 6 parten
- tenen van 1 bolletje knoflook, gekneusd
- 3 ingelegde citroenen, in vieren
- 100 g gedroogde pruimen
- 1 handvol zure kersen of cranberry’s
- flink wat saffraandraadjes
- olijfolie
- lamsschouder van 2–2,5 kg, met bot
- 4 tl korianderzaad
- 4 flinke tl komijnzaad
- 4 flinke tl venkelzaad
- wat takjes tijm
- wat takjes rozemarijn
- granaatappelmelasse (toko)
- pitjes van 2 granaatappels
- blaadjes van 1 flinke bos verse munt, fijngehakt
- 75 g gedopte pistachenoten, lichtjes gestampt
- platbrood, voor erbij

Bereiding
 

1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Doe de stukjes aardappel, ui, venkel en knoflook in een braadslede, met de citroenen, pruimen, kersen (of cranberry’s) en de saffraan. Schep alles door elkaar met een scheut olijfolie en leg het vlees erop.

2. Stamp het koriander-, komijn- en venkelzaad met wat zout en peper fijn in een vijzel. Wrijf de helft van dit mengsel met een beetje olijfolie over het lamsvlees. Bewaar de rest voor later. Stamp dan de tijm met een paar takjes rozemarijn en een grote snuf zout in de vijzel, en wrijf ook dit over het lamsvlees. Steek de rest van de takjes rozemarijn in het vlees.

3. Schenk 100 ml kokendheet water op de bodem van de braadslede en bedek het lamsvlees met een dubbele laag alufolie. Schuif de braadslede in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 ºC. Braad een stuk lamsvlees van deze grootte in totaal 3½ uur.

4. Verwijder de folie 30 minuten voor het eind van de braadtijd. Schep de groenten door elkaar, druppel wat granaatappelmelasse over het vlees en schuif de braadslede weer in de oven. Als de korst krokant is en het vlees van het bot loslaat, is het klaar. Neem het uit de oven, strooi de rest van de gestampte specerijen erover en laat het vlees, losjes bedekt met de alufolie, 10–15 minuten rusten.

5. Bestrooi het gerecht vlak voor het opdienen met de granaatappelpitjes, munt en pistachenoten. Geef er wat warme platbroden bij, yoghurt, harissa en partjes citroen.

Spreekt dit recept je aan? Combineer met deze heerlijke wijn!SWERVER SYRAH - JASPER WICKENS

SMAAKPROFIEL: Zoals het label aangeeft steeds rusteloos op zoek naar balans, karakter en elegantie. Met veel gevoel voor detail, maar zonder ook maar een halve seconde uit het oog te verliezen wat de essentie is van zijn queeste naar onderscheiding, identiteit vooral. In het heden ten dage fel bejubelde Zuid-Afrikaanse wijnklimaat is hij een van die jonge wolven die het specifieke karakter van zijn omgeving heel eigenwijs, maar bescheiden en met veel gevoel voor detail een eigenzinnige interpretatie geeft. Het zou ons absoluut niet verbazen als hij plotseling uit de schaduw zou treden en mee in het rijtje van de eerder geciteerde grote namen zou plaats nemen.

BUY NOW

Do you already have a wine subscription?
Elke maand 2 wijnflessen aan huis geleverd!

Of op zoek naar een origineel wijn cadeau?
Give a wine subscription as a gift!