RISOTTO MET VENKEL, ZALM EN ZEEKRAAL

Pierre - Chardonnay

Een glas Pierre chardonnay past het best bij een lekker stukje vis. Het ideale gerecht? Risotto met venkel, zalm en zeekraal. Deze moet je echt eens proberen!

RISOTTO MET VENKEL, ZALM EN ZEEKRAAL

Ingrediënten - voor 4 personen 

- 1 venkelknol fijngesneden (paar takjes groen bewaren voor garnering)
- 1 liter groentebouillon van 2 biologische bouillonblokjes
- 150 g risottorijst 
- 2 mooie stukken zalm mét vel
- 100 g zeekraal
- 1 rode ui gesnipperd
- 3 takjes dille fijngehakt
- 1 glaasje droge witte wijn (Chardonnay)
- 1 el geraspte Parmezaanse kaas
- 1 klontje ongezouten roomboter
- ½ tl venkelzaad
- 2 partjes citroen
- peper en zout

Bereiding 

1. Maak de bouillon in een pan en zet deze op heel laag vuur klaar met de deksel op de pan. Leg alvast een soeplepel klaar.

2. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en voeg de ui toe. Fruit de ui 10 minuten op laag vuur en zorg dat ze niet bruin wordt. Voeg vervolgens de venkel en het venkelzaad toe en laat nog eens 5 minuten meebakken. Regelmatig roeren.

3. Voeg nu de risotto toe en bak 2 à 3 minuten mee. Blus af met de witte wijn en zet het vuur iets hoger. Roeren! Als de wijn volledig is opgenomen door de risotto, voeg je een soeplepel warme bouillon toe. Goed roeren en pas de volgende soeplepel toevoegen als het vocht bijna volledig is opgenomen. Herhaal dit proces totdat de risotto gaar is. Het kan zijn dat je wat bouillon overhoudt. Heb je juist te weinig? Voeg dan kokend water toe. Kijk uit dat de risotto niet te gaar wordt. Proef af en toe, dan weet je hoever je bent in het proces.

4. Is de risotto gaar? Voeg dan nog een halve soeplepel bouillon toe, voor een lekker smeuïg geheel. Haal nu de pan van het vuur en breng de risotto op smaak met peper en – eventueel – wat zout.

5. Roer er de fijngehakte dille, roomboter en Parmezaan door en laat de pan nog een paar minuten met het deksel erop staan.

6. Nu is het tijd voor de rest. Zet een waterkoker met water aan. Bestrooi de zalm aan de roze kant met zout en peper. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de zalm op hoog vuur 1 minuut aan de roze kant. Keer de zalm vervolgens om en bak nog een paar minuten tot het vel knapperig is en de zalm rosé is van binnen.

7. Overgiet de zeekraal met kokend water. Spoel daarna meteen af met koud water.

8. Nu kun je het bord gaan opmaken! Schep de risotto in het midden van de borden. Leg daarop een handje zeekraal en eindig met een stuk zalm, velkant naar boven. Garneer met een takje venkelgroen en bedruppel het gerecht met wat extra vierge olijfolie. Geef er een partje citroen bij en – als je zin hebt – een glaasje witte wijn.