Sous-estimé. Sous l'Equateur

by Shopify API

Underrated. Under the equator

Chili mag dan wel Nieuwe Wereld genoemd worden, de wijnproductie is er allerminst jong. Europese immigranten zetten er in de 15de eeuw reeds voet aan wal met een koffer vol Europese druivenrassen, voornamelijk uit Bordeaux. Tot de jaren ’90 werd de meeste wijn in Chile door de Chilenen zelf geconsumeerd. Die dronken steeds minder en minder waardoor in de jaren ’80 meer dan de helft van de wijngaarden uitgetrokken werd. De omkering? Wel, je gaat het misschien niet zien aankomen, maar die is er mede dankzij Augusto Pinochet gekomen.

Pinochet was geen lieverdje. Hij was tegen politieke vrijheid en vrije meningsuiting, maar geloofde - ironisch genoeg- wel in de economische principes van een vrije markt. Hij verlaagde de tarieven op import en export, waardoor Chileense wijnmakers plots toegang hadden tot betere wijntechnologie en Chileense wijnen hun weg vonden naar de exportmarkten. Pinochet erkende de uitmuntende geografie van Chile en onder zijn bewind stegen de Chileense landbouw, visserij en dus ook wijnbouw.

Pseudoeiland en droomtopografie

Chili ligt aan de westkust van Zuid-Amerika, maar de topgrafie heeft wat weg van een pseudoeiland waarbij de wijngaarden door de natuurlijke elementen beschermd worden. Je hebt de koele Pacifische Oceaan in het westen, de besneeuwde Andes in het oosten, de Atacama-woestijn in het noorden, en het uitgestrekte Patagonië in het zuiden. Kortom Chili mag niet klagen.

Deze natuurlijke bescherming betekent ook dat de Chileense wijngaarden niet getroffen worden door phylloxera. De vervelende luis uit de 19de eeuw die behoorlijk wat wijnmakers met de handen in het haar heeft doen zitten. Je vindt in Chili dus ook een paar van de oudste pre-phylloxera wijngaarden in de wereld. Chili is ook niet zo breed, maar heeft wel 6000km kustlijn. Het klimaat variëert er romantisch, maar aan zonneschijn geen gebrek. Het droge klimaat geeft gezonde wijngaarden die het in Chili behoorlijk naar hun zin moeten hebben. 

Wat drinken ze in chili?

De fruitigste sauvignon blanc

We associëren Chili makkelijk met stevige rode wijnen, maar het land heeft een heel versatiele wijnbouw. De koelere sites zoals de Limarí, Casablanca en San Antonio Vallei produceren mooie Sauvignon Blanc. Minder groen dan Nieuw-Zeelandse Sauvignon en fruitiger dan de Franse Sancerre. Citrusgedreven, fris, levendig en uiteraard lip-smacking delicious.

Cabarnet Sauvignon mag dan wel Chili's belangrijkste druivensoort zijn, Carménère is de niche-variëteit die geen enkel land zo expressief maakt als Chili. Carménère is de zesde Bordeaux variëteit die je er in de heimat nagenoeg niet meer vindt. Carménère in Chili werd lang gedacht Merlot te zijn. Ze hebben hetzelfde zachte rode fruit, maar Carménère heeft een iets stevigere en groenere structuur. 

De verloren bordeaux variëteit: carménère

Irene paiva


Brisa Sauvignon blanc

Voor de Brisa Sauvignon mengt Irene druiven van verschillende micro-klimaarsites in de Valle Central in Chili. Het resultaat is een gelaagde, frisse, zacht en fruitgedreven witte wijn. 

Brisa Carménère

Tijdens de vinificatie probeerde Irene vooral de natuurlijke fruitaroma's van Carménère naar voren te brengen waardoor ze een frisse rode wijn met gematigde en vriendelijke tannines wist te creëren. 

Irene Paiva

Corralillo sauvignon blanc

De Matetic familie emigreerde vanuit Kroatië naar Chileens Patagonië in 1892 en bouwde een prachtig biodynamisch project op in de San Antonio Vallei. De Sauvignon Blanc is hier extra complex dankzij een blend van 3 verschillende klonen van Sauvignon in één mooi afgeronde en elegante wijn.

Jorge Matetic

Arao

Almahue is een heel kleine vallei waar je de oudste wijngaarden van Chili vindt en ze nog de oude landbouwtechnieken toepassen. Almahue staat bekend als de geboorteplek van Carménère. Clos de Luz is een klein domein op de hoge flanken van de Mancumen-heuvel. De Arao is een volledig natuurlijke 'low-intervention' wijn waarbij Carménère geblend wordt met kruidige Syrah en Cabernet Sauvignon. Een intense wijn die je gerust wat opzij kan leggen. Best een kistje van kopen, want met een goed stukje rood vlees is dit een topper.