Kosten maken met wijn, een plezier!

Het is bijna 31 december, en de boekhouder heeft misschien laten weten dat er nog kosten moeten gemaakt worden. Maar de auto is al geleased, de nieuwe smartphone al aangekocht en geïnvesteerd in nieuw kantoormeubilair. Waarom niet je zakenrelaties plezier doen met enkele flesjes wijn ? (Of jezelf ? Oops we didn’t write that one...)

Wijn is immers een ideale manier om het aangename aan het nuttige te koppelen in deze periode van het jaar. Ziehier enkele regels rond wijn als relatiegeschenk. Cheers to another successfull year!

1.
Wijn als relatiegeschenk = 50 % aftrekbaar als kost in de inkomstenbelasting.

2.
Wijn als relatiegeschenk = 100 % aftrekbaar in btw-aangifte voor zover de kost per zakenrelatie lager ligt dan 50,- excl btw.

3.
De fiscus niet bij de fles wijn
zetten. Als u 10 klanten heeft
in uw boekhouding, kan u geen relatiegeschenken voor 100
klanten kopen. Logisch, right ?

Concreet? Bijvoorbeeld, als consultant werkte u voor een 20-tal verschillende opdrachtgevers in het aflopend jaar. Om te maximaliseren kan u dus “cadeaus” geven ter waarde van 1000 euro exclusief btw. 6 kisten Champagne Jean Sélèque, 48 flesjes Barbera d'Alba, 16 dozen La Coume de Loumet of 60 flesjes Sauternes. Geen excuus meer om tijdens de Feesten supermarktwijnen te slobberen.
Koppel het nuttige aan het aangename.

Yours truly,
Our Daily Bottle Wine Club