Chardonnay: the queen of grapes

Chardonnay wordt wel eens de koningin der druiven genoemd. Het is de meest geplante witte druif en hoewel ze een tijdje minder ‘en vogue’ was door de ABC-beweging (Anything But Chardonnay) blijft ze de beste wijnen ter wereld produceren. Je kan ze vinden in zowel koele als erg warme klimaten, maar de toppers komen voornamelijk uit de koudere regio’s zoals Chablis, Champagne en zelfs België ! In warmere streken bevinden de chardonnay wijngaarden zich altijd op de hoogste plekken en waait er ‘s nachts liefst een verfrissend zeebriesje zodat ze haar elegante zuurtonen niet verliest.

Rijping

Chardonnay krijgt haar specifieke aroma’s vooral door de stijl waarin ze gemaakt is. Op de neus kan je aroma’s vinden van boter en appeltaart aan de rijke kant tot citroen aan de frisse kant. Dit heeft allemaal te maken met de houtrijping. Zonder houtrijping krijg je vooral citrustonen. De oxidatie in het vat geeft de aroma’s van hazelnootjes en gebakken appels mee.

Branding

De branding van het hout kan ook erg variëren (nieuw hout, lichte tot medium toast, herbruikte vaten, etc.) en aroma’s voortbrengen van vanille, kokosnoot en kaneel tot kruidnagel. Ten slotte, krijg je de rijke texturen in chardonnay door het proces van ‘malolactische’ fermentatie. Het omzetten van appelzuren (malo) naar melkzuren (lactisch). Het maakt de wijn zachter en daardoor heeft chardonnay een romiger mondgevoel.

BURGUNDIAN CHARDONNAY FROM THE SOUTH

Luc Abadie maakt prachtige chardonnay in de Limoux-streek. De Zuid-Franse warme nachten koelen sterk af, en dus heb je erg mooie zuren. De La Coume Lumet chardonnay is een klassieke beauty en gehouten chardonnay die mooi past bij onze Belgische koudere herfstdagen. De Maset de Lumet is iets toegankelijker met fruitige chenin blanc in de blend.