La différence entre champagne, crémant et prosecco

by Benjamin Crocaerts
La différence entre champagne, crémant et prosecco

Het verschil tussen champagne, crémant & prosecco

Let's get fizzical

Zoveel bubbels maar wat is nu precies het verschil? Het heeft vooral te maken met de oorsprong, de venifecatiemethode, de druivensoort en soms ook wel de smaak.

Champagne

Champagne wordt enkel geproduceerd in de Champagnestreek en wordt gemaakt van 3 verschillende druivensoorten. Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De wijn in de flessen ondergaat een tweede fermentatie, waardoor er CO2 in de fles ontstaat en dit is hoe de bubbles er in champagne komen. Het wordt de traditionele methode of Méthode Champenoise genoemd.

CRÉMANT DE LIMOUX

Crémant bestond al nog voor er champagne was. Het is dus de oudste schuimwijn in de wereld en men zegt dat Dom Pérignon in Limoux te leer ging. Crémant de Limoux wordt eveneens volgens de Méthode Champenoise gemaakt met een tweede fermentatie in fles, maar de druivensoorten zijn een beetje anders. Hier wordt gewerkt met Chardonnay, Chenin Blanc en Mauzac.

Prosecco

Prosecco is de Italiaanse schuimwijn gemaakt van de druivensoort Glera. Deze schuimwijn wordt volgens de Charmat-methode gemaakt. Geen tweede fermentatie in de fles, maar in een roestvrij stalen tank. Deze methode is goedkoper in productie en verklaart ook meteen het prijsverschil met champagne of andere schuimwijnen die volgens de traditionele Champenoise methode gemaakt worden. Prosecco moet je jong drinken, maar is ideaal als je een lekker glaasje schuimwijn wil geven aan je gasten dat niet teveel kost.