hoe bestel je wijn op restaurant?

Dans nos blogs d'apprentissage du vin, nous répondons à vos questions les plus fréquentes ! Cette fois-ci : comment commander du vin au restaurant ?

Réponse :

Hoe bestel je wijn op restaurant? We leggen het je uit van aperitief tot dessert! Voor elke gang is er wel een gepaste wijn.

Quel vin choisir pour l'apéritif ?
Eigenlijk wil je vóór het eten een wijn die droog is met een stevige aciditeit die de appetijt opwekt en je palet klaarstoomt voor de lekkere maaltijd die er hopelijk aan komt. Ga voor iets bruisends of aciditeit. Schuimwijn of een frisse minerale wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. 

Welke wijn kies je best als digestief?
Na een copieuze maaltijd heb je een palate cleanser nodig. Kies voor iets verfrissends of voor een dessertwijn. Als je het aankan, kan je een digestiefje zoals een Grappa kiezen. Het gaat een beetje branden, maar je spijsvertering zal je er dankbaar om zijn. 

Préférez-vous l'option des vins personnalisés au restaurant ?
Als je in een goed restaurant bent dat aangepaste wijn aanbiedt, neem die dan gewoon. De sommelier heeft er goed over nagedacht welke wijn hij of zij bij welk gerecht zet en meestal is het ook wel good value. Het haalt de stress van de wijnlijst weg en het is sowieso niet makkelijk om een wijn te kiezen die bij alle drie of zes gangen past.

Hoe bestel je wijn bij een sommelier?
Laat je zeker begeleiden door een sommelier op restaurant. Een sommelier is een echte wine geek die niets liever hoort dan iemand die wil experimenteren met wijn. Als je kan, laat dan weten wat je graag drinkt, wat je van plan bent te eten én wat je budget is. Niet iedereen hoeft te horen wat je bereid bent te betalen voor een fles. Een elegante tip: wijs naar een wijn op de wijnkaart en zeg dat je iets zoekt in die prijsklasse.

Een sommelier zal de fles altijd opendoen aan tafel en de kurk (als er één is) op tafel leggen. Dat is een restant uit de tijd dat er niet altijd labels op de flessen waren. Op zich hoef je niets met de kurk te doen.

Proef de wijn. Je proeft de wijn niet om te bepalen of je de wijn lekker vindt of niet, maar om te zien of er geen wijnfout is. Moest je iets onaangenaams ruiken, hoef je niet beschaamd te zijn om dat te zeggen of de sommelier ook te laten proeven.

Mais s'il n'y a pas de sommelier, comment choisir un vin dans la carte des vins ? Quelques conseils :

Conseil 1 :
Ne choisissez pas le vin en premier, mais d'abord ce que vous allez manger et seulement ensuite regardez la carte des vins.
Conseil 2 :
Begin met iets lichts en bouw zo de intensiteit op. Als je start met Rioja, kan je niet echt terug. 
Tip 3:
Soyez sensible au budget de chacun. Si vous payez, vous pouvez choisir le vin le plus cher de la carte. Si l'addition est partagée et qu'on vous confie la tâche de choisir le vin, demandez toujours d'abord quel est le budget.
Conseil 4 :
S'il n'y a pas de sommelier, vous pouvez toujours demander le vin le plus vendu. Le serveur ne connaît peut-être pas grand-chose au vin, mais vous aurez ainsi une bouteille que d'autres ont déjà appréciée.

Vous voulez en savoir encore plus sur le vin ? Abonnez-vous maintenant et recevez 2 nouveaux vins chaque mois, y compris le magazine du vin !