HOE WORDT ROSÉ WIJN
GEMAAKT?

Het is het perfecte weer om een koel flesje rosé open te trekken. Er blijken echter wel hardnekkige misverstanden te bestaan over wat rosé nu precies is en hoe rosé gemaakt wordt. Om met het meest voorkomende misverstand te beginnen: rosé wordt niet gemaakt door witte en rode wijn te mengen…. (uitzondering op deze regel is rosé champagne, maar dat is weer een ander verhaal). Hoe maak je rosé dan wel?

Je verwacht het niet, maar rosé wordt gemaakt van dezelfde blauwe druiven als waar rode wijn van gemaakt wordt. Deze blauwe druiven hebben bijna altijd een licht, vaak zelfs kleurloos sap. Maar waar komt de donkere kleur van wijn dan vandaan? Deze vraag is makkelijk te beantwoorden; de rode kleurstoffen zitten in de schil van de druif, niet in het sap.

Om uit te leggen hoe roséwijnen gemaakt worden, moeten we eerst de productie van rode en witte wijn bekijken. Bij de productie van rode wijn wordt de schil van de druif samen met het druivensap gefermenteerd. Daarbij komt de kenmerkende kleur van rode wijn vrij. Voor witte wijn vindt er eerst een persing plaats waar de schillen van het sap gescheiden worden. Daarna volgt pas de fermentatie.

Il faut plusieurs semaines pour que la couleur se détache complètement de la peau du raisin. Les vignerons en font un usage intelligent. Dès que le jus a pris une couleur rouge clair, il est pressé et transféré dans une autre cuve pour une nouvelle fermentation, sans les peaux. Enfin, il est mis en bouteille sous forme de vin rosé. On peut donc dire que les vins rosés sont en fait des vins rouges fermentés qui ont eu un contact minimal avec les peaux de raisin.


Wat is de juiste temperatuur van serveren?
Wist je trouwens dat je roséwijnen het beste op een temperatuur van 10-12°C kunt serveren? Bij deze temperatuur komt het fruitige karakter van de wijn het beste tot zijn recht. Als je een rosé te koud drinkt proef je minder fruit en meer zuur.