waar WIJN bewaren?

Dans nos blogs d'apprentissage du vin, nous répondons à vos questions les plus fréquentes ! Cette fois-ci : où stocker le vin ?

Réponse :

Le vin est un produit vivant entre le jus et le vinaigre. La méthode de stockage peut accélérer ou ralentir ce processus chimique. Le facteur le plus important de tous est la cohérence. Le vin est allergique aux variations de température, de lumière ou d'humidité. Par conséquent, rien n'aime plus une cave moisie qu'une bouteille de vin. Si vous ne disposez pas d'une cave ou d'un placard climatique, choisissez un endroit où tous ces facteurs sont constants. Souvent, il ne s'agit pas du salon ou de la cuisine, mais plutôt de votre chambre ou de la cage d'escalier.

Conservez votre vin au frais !
Temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de kurk uitzet en weer inkrimpt, waardoor er meer zuurstof in de fles kruipt en je wijn dus sneller oxideert.  Als je geen kelder hebt, is wijn al blij met een constante temperatuur tussen de 8 en 20°C. Ideale bewaartemperatuur is 13°C. Boven de 25°C kan de wijn chemisch veranderen en vanaf 30°C is je wijn chemisch gekookt en is al het fruit weg. Een probleem dat zich in België niet al te vaak stelt, maar als je ooit al eens een fles in de auto of in de zon hebt laten liggen, dan heb je misschien gezien dat de kurk omhoogkomt. Het heeft geen zin om die wijn nog op te drinken, de kans dat hij nog lekker is, is zeer klein. Hetzelfde gebeurt bij extreem koude temperaturen. Zij die al eens snel een fles witte wijn wilden afkoelen en die dan zijn vergeten, steek uw hand op! De kurk komt opnieuw naar omhoog en de wijn is van consistentie veranderd. Cut your losses en giet de wijn weg. 

Stockez votre vin à l'horizontale !
Bewaar je flessen met kurk liggend en niet rechtopstaand, zo blijft de wijn altijd in contact met de kurk. Je wil de kurk vochtig houden, omdat hij rechtop kan uitdrogen en krimpen en uiteindelijk lucht doorlaten. Bij een draaistop maakt het niet uit.

Conservez votre vin dans un endroit humide !
Diezelfde kurk is de reden waarom vochtigheid een belangrijke factor is in de wijnkelder. Te weinig vochtigheid en de kurk droogt uit. Te veel vochtigheid zal de wijn niet meteen beschadigen, maar kan wel tot schimmels leiden en je wijnetiketten ruïneren.

Conservez votre vin à l'abri de la lumière !
Wijnen schuwen het licht. Er is een reden waarom een bewaarwijn in een fles met donker glas zit. Houd wijn weg van lichtbronnen of direct zonlicht, want die zijn schadelijk. Ze veranderen de chemische compositie ervan en geven een wijnfout die ‘light-struck’ heet, met verlies van aroma’s en verandering van kleur tot gevolg.


Conservez votre vin dans un endroit exempt de vibrations !
Naast temperatuurschommelingen is wijn geen fan van al te veel beweging. De verhoogde kinetische energie zet allerlei chemische processen in gang. Die maken de smaken doffer, doen de aroma’s verminderen en geven een acetongeur. Om maar te zeggen. Voer geen cocktailnummer uit met je fles wijn.

Conservez votre vin dans un endroit bien ventilé !
Bewaar je wijn in een goed geventileerde kamer. Wijn is wel afgesloten, maar kurken laten lucht door. Stel dat je je wijn bewaart in de keukenkast tussen de uien en de look, dan moet je niet verbaasd zijn dat je wijn achteraf ook naar die ui smaakt.

Waar bewaar je dan je wijn? In de wijnkoelkast? Het is een investering, maar natuurlijk de perfecte manier om de temperatuur en vochtigheid te beheersen. In de gewone koelkast? Zet je wijn alleen in de koelkast als je van plan bent om hem binnen de paar dagen op te drinken. Koelkasten zijn te koud en te droog. Er is een waaier van geuren en aroma’s die de wijn kan overnemen en tot slot zijn er te veel temperatuurschommelingen omdat je de koelkast open- en dichtdoet. De beste plek om wijn te bewaren in je huis is bijvoorbeeld je kelder – spreekt voor zich – maar niet elk appartement is gezegend met een kelderruimte. Je kan ook onder je bed proberen, in je kleerkast, onder de trap of eender waar het laag bij de grond en koel is.

Vous voulez en savoir encore plus sur le vin ? Abonnez-vous maintenant et recevez 2 nouveaux vins chaque mois, y compris le magazine du vin !