Geroosterde eendenborstfilet met gekaramelliseerde roodlof, vijgen en granaatappelpitjes

Niersteiner Riesling Trocken

Wijnliefhebbers zullen al snel een fles rode wijn open trekken bij het eten van eend. Maar heb je al eens deze droge witte wijn geprobeerd bij geroosterde eendenborstfilet met gekarameliseerde roodlof, vijgen en granaatappelpitjes? Hmm, heerlijk! Probeer het zeker eens uit met dit recept. 

GEROOSTERDE EENDENBORSTFILET MET GEKARAMELLISEERDE ROODLOF, VIJGEN EN GRANAATAPPELPITJES

Ingrediënten - voor 4 personen 

- 2 eendenborstfilets (ca. 700 g) - 50 g vijgenconfijt
- 8 vijgen(vers)
- 2 rode uien(gepeld)
-  6 el witte balsamicoazijn
- 500 g krielaardappeltjes
- 2 tenen knoflook (gepeld)
- 1 granaatappel
- 10 g basilicum
- 10 g peterselie
- 4 stronken roodlof
- 50 g boter
- 1 el rietsuiker
- olijfolie
- zout en peper
- aluminiumfolie

Bereiding 


1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2; Laat de eendenborst op kamertemperatuur komen.

3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de krieltjes erover. Pers de teen knoflook uit, leg tussen de krieltjes en besprenkel het geheel met olijfolie, zout en peper. Rooster de krieltjes 35 minuten in de voorverwarmde oven.

4. Snij de vijgen en ui in parten, leg in een ovenschaal en verdeel de witte balsamicoazijn, 4 eetlepels olijfolie, zout en peper erover. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.

5. Verhit in een koekenpan wat olijfolie. Snij de velkant van de eendenborstfilets kruislings in. Bak de eendenborstfilets 3 minuten op de velkant, keer de filets om en bak nog 2 minuten. Verdeel de vijgenconfijt over de filets en pak de eendenborstfilets losjes in aluminiumfolie. Bak de filets nog 5 minuten in de oven en laat daarna 5 minuten rusten.

6. Halveer de granaatappel, tik met een houten lepel tegen de schil en vang de pitjes op in een kom.

7. Verwijder de harde achterkant van de roodlof. Verhit de boter met de rietsuiker in een koekenpan en bak de roodlof 5 minuten aan. Hak de basilicum en peterselie grof.

8. Snij de eendenborstfilets in plakken en serveer met de krieltjes, gekarameliseerde roodlof, vijgen en rode ui. Garneer het geheel met granaatappelpitjes en de verse groene kruiden.