Grand vin des collines d'Adélaïde

by Isabeau Sas

Great wine from the Adelaide hills thanks to two men and their love of grapes: the Saint & the Scholar. 

The Saint & Scholar vineyard vind je in het heuvelachtige Adelaide Hills. Een prachtig decor met de wolligste wolken die in de zon verdrinken die over de vallei schijnt. Dit is een plek waar je ooit wel eens een glas wijn wil komen drinken.

De heuvels betekenen veel regenval, maar ook een goeie natuurlijke drainering. Voeg daar een natuurlijk koel klimaat en veel zonneschijn aan toe en je hebt het ideale microklimaat voor harmonieuze rijping van de druiven en consistent kwaliteitsvolle wijn

Ook al zijn de Adelaide Hills niet meteen op wandelafstand, dankzij de wijnen van Saint & Scholar kunnen we er ons wel even wanen. 

The Saint: Stephen Dew


A maker of great wine. Drinker of it too.

Dewy is één dag naar business school gegaan en besefte toen dat hij beter was in het maken van wijn en dus legde hij zich toe op viticultuur, want betere druiven maken betere wijn.
Als hij niet in zijn eigen kelder in Adelaide Hills bezig is, reist hij de wereld rond om daar mee wijn te gaan maken en die kennis terug te brengen naar Australië. Dewy lacht naar iedereen die hij kent en elke druif die hij proeft. Want hij houdt van wat hij doet en is er ook nog eens goed in. That’s why he’s the Saint.


The Scholar: Reid Bosward


A man of few words, but many pours

30 oogsten en heel veel gekraakte flessen later, heeft Reid er een erg internationale carrière opzitten. Hj reist eveneens de wereld rond om wijn te maken en deed dat al in Bordeaux, Moldavië, Zuid-Afrika, Spanje en natuurlijk “back home”.
Om Reid enkel als een geleerde ofwel “Scholar” te labelen zou zijn technische skills en kennis van wijn geen eer aan doen. Hij weigert toe te geven aan het “esoterisch gezwets” en maakt (en drinkt) liefst briljante wijn geserveerd met eerlijkheid en simpliciteit, niet met bullshit.
Hoewel Reid een man is van weinig woorden kan je bij hem steeds terecht voor een goed en diep gesprek over wijn. Pull up a chair and see why they call him the Scholar.  

Pinot Gris

Wie ooit één slecht woord over Pinot Gris gezegd heeft. Eat your words. Deze wijn is een prachtig voorbeeld van de onderschatte druif. Wat een knaller. 

TASTING NOTE: Je krijgt meteen meloen, kiwi, nashi peer en groene appel om dan meer noot en boterige nuances te ruiken. Pure en prachtige complexiteit. Voller dan verwacht in de mond, maar met een klare en vibrerende aciditeit.

Pinot Shiraz

De combinatie kan vreemd lijken, maar probeer het met wat traaggegaard bbq vlees of donkere chocolade en “it will all make sense!”

TASTING NOTE: Een levendige neus van kersen en lollipop. Best wel een gewichtige wijn met energetische zuren en krokant fruit. Opgepast, de zijdezachte tannines doen deze wijn makkelijk wegglijden in de keel…