CAN YOU FEEL IT?

Niemand die nog twijfelt dat de Kaap in Zuid-Afrika één van de jongste en meest dynamische wijnregio’s in de wereld is.
Afrika is sowieso al een bijzonder continent. Er hangt iets in de lucht dat je meteen op sleeptouw neemt. Elke dag worden er meerdere nokolle jumbojets met Europeanen aan de grond gegooid in Cape Town. Iedereen die uitstapt, voelt het meteen. Het is er kleurrijk, het gonst er van de energie en iedereen is er vriendelijk en opgetogen. Na België is Zuid-Afrika is het mooiste land in de wereld (je weet nooit dat er rabiate België-lovers in Our Daily Bottle Wine Club zitten, dus we dekken ons liever in). Je hebt er echt alles. Zon, zee, een mengelmoes van cultuur, belachelijke goede restaurants, mooie bergen en natuurlijk onze favoriete flora: de vitis vinifera oftewel wijngaarden. 

VAN VOLUMEPRODUCTIE NAAR KWALITEIT

Zuid-Afrika is zich aan het heruitvinden op wijnvlak. Er werd nooit eerder zoveel geëxperimenteerd als nu. De laatste jaren werd maar liefst 40% van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden heraangeplant. Er zijn wijnmakers bij gerenommeerde wijnhuizen die ‘on the side’ experimenteren en jonge wijnmakers die ‘wacky shit’ doen in de kelder. Er wordt Roodkapje-gewijs van het betreden paadje afgewandeld. Er worden nieuwe wijnsoorten geplant. Er worden nieuwe dingen met oude wijnsoorten gedaan. Kortom. South African wine is alive and kicking doors. 

THE MOTHERLAND

Rudi Schultz is geen groentje in de Zuid-Afrikaanse wijnscène. Hij is één van de bekende Schultz wijnmakersbroers. Vijf ongelooflijk getalenteerde wijnmakende broers die samen de toon zetten voor de crème de la crème van de Zuid-Afrikaanse wijnen. Hoewel Rudi en zijn legendarische broers bij de topdomeinen in Stellenbosch werken, houden ze er ‘on the side’ ook enkele projectjes op na. “Tenzij je het domein bezit, ben je als wijnmaker altijd schatplichtig aan de huisstijl ervan. In de wijnen die ik maak onder mijn eigen label, kan ik mijn ziel leggen. Ze zijn 100% mijn visie en stijl. Hoewel er al veel veranderd is, staan we in Zuid-Afrika nog maar aan het begin van een heel interessant wijntijdperk. We zijn allemaal erg onder de indruk van wat het terroir te bieden heeft. We zijn het verplicht aan Zuid-Afrika om telkens verder te zoeken, te experimenteren en niet alleen onze eigen ziel, maar ook die van ons land erin te leggen. Zuid-Afrika is een plek zoals geen ander. De wijn moet dat reflecteren.” zegt Rudi Schultz.