9 blunders 

die je makkelijk kan vermijden 

LEES MEER

Blunder 1:
Lastminute.com

Ok, we hebben niet allemaal een wijnkelder met een vaste voorraad (al is dat wel verstandig) wanneer we uitgenodigd worden en nog snel snel een flesje wijn moeten meenemen voor de host.

We grijpen dan al snel naar een supermarktwijn of een cuvée nachtwinkel, maar dat is niet zo’n goed idee om meerdere redenen. Er is vaak veel te veel keuze in de winkel waardoor je helemaal gestresseerd raakt en okselvijvers kweekt in je proper gewassen outfit.

Je wil bovendien ook niet dat de host weet hoeveel je betaald hebt. Er zijn zo van die flessen cava (we noemen geen namen) die evenveel als coca-cola kosten en die wel eens een belediging zouden kunnen zijn voor je wijnminnende gastheer of gastvrouw.

LEES BLUNDER 2

Blunder 2:
Niet met de winkel-assistent praten

Wijn kan soms intimiderend zijn, maar dat betekent niet dat de mensen die in wijnwinkels werken dat ook moeten zijn. Over het algemeen hebben wijnwinkelmedewerkers (in goede wijnwinkels) een echte passie voor wijn, en doen ze niets liever dan hun aanbevelingen delen met nieuwe klanten.

Veel goede wijnwinkels moedigen hun medewerkers aan om de nieuwe wijnen die binnenkomen te proberen, en velen gaan zelfs op cursus wijnproeven, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot deskundige kennis en advies. 

LEES BLUNDER 3

Blunder 3:
Geen rekening houden met het eten

Dit kan lastig zijn, want het vergt enige kennis en vertrouwdheid met wijn om met vertrouwen verschillende wijnen bij gerechten te combineren. Maar als je voor vrienden kookt, of naar een etentje gaat en je weet wat er op het menu staat, kun je even de tijd nemen om uit te zoeken welke wijn het beste past bij het gerecht dat je gaat eten.

Er zijn duizenden websites en tientallen apps die wijncombinaties voor je kunnen aanbevelen, of je kunt je eigen onderzoek doen en zelf een geweldige match bedenken.

LEES BLUNDER 4

Blunder 4:
Goedkoop is niet altijd beterkoop

Het is een onmiskenbaar feit dat echt goedkope wijn zelden de fles waard is waarin hij wordt geschonken - net zoals echt dure wijn ook iets van een afzetterij kan zijn.. De middenweg is waar je wil zijn, en iets van rond de 15 euro kan al héél lekker zijn. Probeer te kiezen voor flessen van een bepaalde appellatie of een fles die van een echt wijndomein komt en geen bulkwijnlabel van een supermarkt.

LEES BLUNDER 5

Blunder 5:
Op veilig spelen

We kennen allemaal de wereldberoemde streken van Bordeaux, Chianti en Barolo, en het staat buiten kijf dat zij uitstekende en betrouwbare wijnen produceren.

Maar zelfs in kleine wijnwinkels is er vaak een enorme verscheidenheid aan wijnen uit de hele wereld, en de minder bekende regio's hebben over het algemeen iets te bewijzen met hun export. Probeer eens iets anders, bijvoorbeeld een Griekse, Armeense of Belgische wijn. Uit je comfortzone stappen is niet alleen spannend, het kan ook spectaculaire vondsten opleveren.

LEES BLUNDER 6

Blunder 6:
geen kist kopen

Bijna alle wijnwinkels geven korting op een kist wijn, soms wel 10-15%. Als je met de winkelbediende hebt gesproken en zijn aanbevelingen hebt gekregen, waarom koop je dan geen kist en profiteer je van de besparingen? Wijn wordt niet snel slecht.

Je hebt misschien maar één fles nodig op de avond zelf, maar er komt zeker een moment in de nabije toekomst dat je er nog één nodig hebt, en dan nog één…

LEES BLUNDER 7

Blunder 7:
BANG ZIJN VOOR SCHROEFDOPPEN

In het laatste deel van de twintigste eeuw kregen schroefdoppen een slechte reputatie en werden ze geassocieerd met goedkopere wijnen van slechte kwaliteit.

Er zijn tegenwoordig veel fantastische wijnen die schroefdoppen gebruiken als economisch en milieubewust alternatief voor kurk, en er is echt geen verband tussen de manier waarop de fles wordt afgesloten en de kwaliteit van de wijn die erin zit.

LEES BLUNDER 8

Blunder 8:
AFGELEID WORDEN DOOR MOOIE ETIKETTEN

De afgelopen jaren hebben wijnproducenten en -bedrijven hun grafische vormgeving en etiket design verbeterd. Never judge a book by its cover!
Veel grote bedrijven met grote marketing teams gebruiken hun design skills vaak om de aandacht af te leiden van de inferieure kwaliteit. 

LEES BLUNDER 9

Blunder 9:
SLECHTE FLESSEN
NIET TERUGGEVEN

Het gebeurt wel eens: wijn wordt slecht. Dat kan allerlei oorzaken hebben, en de fout ligt waarschijnlijk niet bij de winkel waar je je wijn hebt gekocht. Elke goede wijnwinkel zou echter met plezier een geoxideerde fles of een fles waar iets mis mee is, terugnemen en bereid zijn deze te vervangen door iets anders. 

BEKIJK WIJNEN DIE BIJ JE PASSEN
Endrizzi “Dalis Bianco
Endrizzi “Dalis Bianco
Endrizzi “Dalis Bianco
Endrizzi “Dalis Bianco
Endrizzi “Dalis Bianco

Endrizzi “Dalis Bianco 🇮🇹

€12,50
Bassin Brut - Our Daily Bottle
Bassin Brut 🇪🇸 - Our Daily Bottle
Bassin Brut - Our Daily Bottle
Bassin Brut - Our Daily Bottle
Bassin Brut 🇪🇸 - Our Daily Bottle
Bassin Brut - Our Daily Bottle

Bassin Brut 🇪🇸

€16,00
Vida Libre Red 🇪🇸 freeshipping - Our Daily Bottle
Vida Libre Red 🇪🇸 freeshipping - Our Daily Bottle
Vida Libre Red 🇪🇸 freeshipping - Our Daily Bottle
Vida Libre Red 🇪🇸 freeshipping - Our Daily Bottle
Vida Libre Red

Vida Libre Red

€10,50
Manufatto Prosecco Superiore DOCG Brut 🇮🇹 - Our Daily Bottle
Manufatto Prosecco DOCG 🇮🇹 - Our Daily Bottle
Manufatto Prosecco Superiore DOCG Brut 🇮🇹 - Our Daily Bottle
Manufatto Prosecco DOCG 🇮🇹 - Our Daily Bottle

Manufatto Prosecco Superiore DOCG Brut 🇮🇹

€15,90