L'histoire du vin d'Afrique du Sud

by Shopify API

EEN KLEIN BEETJE GESCHIEDENIS

De Zuid-Afrikaanse wijnlanden met hun majestueuze granieten bergen zijn – no contest – de meest spectaculaire ter wereld. We horen het misschien niet graag, maar de geschiedenis van de wijncultuur in Zuid-Afrika begint bij de ‘Hollanders’.

IN DE GOUDEN 17DE EEUW

Toen de Hollanders eigenlijk gewoon Antwerpenaren waren plantte Jan van Riebeeck de eerste wijngaarden in de Kaap. Die wijngaarden waren er niet alleen om de avondjes gezelliger te maken, maar vooral om scheurbuik te voorkomen bij matrozen op weg naar de ‘Spice Route’.

HET EDICT VAN FONTAINEBLEAU IN 1688

Dit vernietigde het Edict van Nantes en zorgde voor een grote exodus van Franse protestantse Hugenoten. Een deel van hen vestigde zich eveneens in de Kaap (Fransschoek) en de Fransen zouden de Fransen niet zijn als ze hun wijn-know-how en viticultuur niet meenamen. Hoera! (Al is religieuze vervolging een echte faux-pas, soit!)

1806

Om de koloniale geschiedenis af te ronden verschenen de Britten ook nog even ten tonele aan het begin van de 19de eeuw. Zij zagen met de Kaap (na het pijnlijke verlies van Bordeaux 350 jaar eerder) hun wijnimport terug verzekerd en zo vergaarden de Zuid-Afrikaanse wijnen faam en glorie in het Britse rijk.

MARE VINUM

Een eeuwtje later zorgden de meer dan 80 miljoen wijngaarden in de Kaap voor een ware overproductie waardoor prijzen kelderden en de Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika (de KWV) werd opgericht. Initieel moest dit helpen prijzen stabiliseren en de ‘oceaan’ aan wijn binnen de perken houden. De KWV vergaarde veel (teveel) macht en zoals altijd bij massaproductie leverde het oersaaie wijnen af. Giet daar dan nog Apartheid bij en politieke boycotts en je begrijpt dat het met de Zuid-Afrikaanse wijnen niet zo bijzonder goed gesteld was.

Met het einde van Apartheid en de komst van Nelson Mandela, vonden de Zuid-Afrikaanse wijnen hun weg terug naar Europa. Vandaag staat Zuid-Afrika niet langer synoniem met goedkope bulkwijn.  Ze behoren tot de absolute wereldtop.