alles over het decanteren van wijn

In onze wine learn blogs beantwoorden wij jullie meest gestelde vragen! Deze keer: wanneer en hoe wijn decanteren?

Answer:

Niet alle wijnen moeten worden gedecanteerd. Als je proeft en hij is al zacht en rond, dan giet je hem maar gewoon in je glas. Als je het gevoel hebt dat de neus erg gesloten is, of de tannines te stevig zijn (zoals bij een jonge bordeaux), dan is karafferen een goed idee. Alleen bij heel oude wijnen moet je oppassen.

Oudere wijnen hebben al veel oxidatie ondergaan en nog meer blootstelling aan zuurstof kan hun al frêle lichaam compleet doen instorten en de delicate aroma’s ruïneren.

Je kan ook witte wijnen decanteren, zeker die wijnen met een vollere smaak. Ook oranje wijnen komen vaak sneller tot leven in een karaf. 

Een jonge wijn mag je best met wat geweld in de karaf gieten. Een oudere wijn behandel je wat voorzichtiger. Houd de fles een tijdje rechtop, zodat het sediment naar de bodem kan zakken. Giet de wijn langzaam in de karaf. Als je het sediment aan de nek van de fles ziet, stop je. Je kan beter een bodempje wijn in de fles laten dan het sediment in de karaf gieten. Van zodra de wijn in de karaf zit, drink je die best op binnen een paar uur, omdat je het oxidatieproces nu versneld hebt.

Want to know more about wine? Subscribe now and get 2 new wines every month, including a wine magazine!