waar WIJN bewaren?

In onze wine learn blogs beantwoorden wij jullie meest gestelde vragen! Deze keer: waar wijn bewaren?

Answer:

Wijn is een levend product tussen sap en azijn. De bewaarmethode kan dat chemisch proces versnellen of vertragen. De allerbelangrijkste factor is consistentie. Wijn is allergisch aan schommelingen in temperatuur, licht of luchtvochtigheid. Niets dat daarom zoveel van een muffe kelder houdt als een fles wijn. Als je geen kelder of klimaatkast hebt, kies dan een plek waar al die factoren consistent zijn. Vaak is dat niet de woonkamer of de keuken, maar veeleer je slaapkamer of traphal.

Bewaar je wijn koel!
Temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de kurk uitzet en weer inkrimpt, waardoor er meer zuurstof in de fles kruipt en je wijn dus sneller oxideert.  Als je geen kelder hebt, is wijn al blij met een constante temperatuur tussen de 8 en 20°C. Ideale bewaartemperatuur is 13°C. Boven de 25°C kan de wijn chemisch veranderen en vanaf 30°C is je wijn chemisch gekookt en is al het fruit weg. Een probleem dat zich in België niet al te vaak stelt, maar als je ooit al eens een fles in de auto of in de zon hebt laten liggen, dan heb je misschien gezien dat de kurk omhoogkomt. Het heeft geen zin om die wijn nog op te drinken, de kans dat hij nog lekker is, is zeer klein. Hetzelfde gebeurt bij extreem koude temperaturen. Zij die al eens snel een fles witte wijn wilden afkoelen en die dan zijn vergeten, steek uw hand op! De kurk komt opnieuw naar omhoog en de wijn is van consistentie veranderd. Cut your losses en giet de wijn weg. 

Bewaar je wijn horizontaal!
Bewaar je flessen met kurk liggend en niet rechtopstaand, zo blijft de wijn altijd in contact met de kurk. Je wil de kurk vochtig houden, omdat hij rechtop kan uitdrogen en krimpen en uiteindelijk lucht doorlaten. Bij een draaistop maakt het niet uit.

Bewaar je wijn op een vochtige plek!
Diezelfde kurk is de reden waarom vochtigheid een belangrijke factor is in de wijnkelder. Te weinig vochtigheid en de kurk droogt uit. Te veel vochtigheid zal de wijn niet meteen beschadigen, maar kan wel tot schimmels leiden en je wijnetiketten ruïneren.

Bewaar je wijn weg van licht!
Wijnen schuwen het licht. Er is een reden waarom een bewaarwijn in een fles met donker glas zit. Houd wijn weg van lichtbronnen of direct zonlicht, want die zijn schadelijk. Ze veranderen de chemische compositie ervan en geven een wijnfout die ‘light-struck’ heet, met verlies van aroma’s en verandering van kleur tot gevolg.


Bewaar je wijn op een plek zonder trillingen!
Naast temperatuurschommelingen is wijn geen fan van al te veel beweging. De verhoogde kinetische energie zet allerlei chemische processen in gang. Die maken de smaken doffer, doen de aroma’s verminderen en geven een acetongeur. Om maar te zeggen. Voer geen cocktailnummer uit met je fles wijn.

Bewaar je wijn op een goed geventileerde plek!
Keep your wine in a well-ventilated room. Wine is sealed, but corks let air through. Suppose you store your wine in the kitchen cupboard between onions and garlic, you shouldn't be surprised that your wine tastes of onion afterwards.

Where do you keep your wine? In the wine fridge? It's an investment, but of course the perfect way to control temperature and humidity. In the fridge? Only put your wine in the fridge if you plan to drink it within the next few days. Refrigerators are too cold and too dry. There is a range of smells and aromas that the wine can take on and, finally, there are too many temperature fluctuations as you open and close the fridge. The best place to store wine in your home, for example, is in your cellar - that goes without saying - but not every flat is blessed with a cellar room. You can also try under your bed, in your wardrobe, under the stairs or anywhere that is low to the ground and cool.

Want to know more about wine? Subscribe now and get 2 new wines every month, including a wine magazine!